Προ των πυλών η εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα – Έκκληση Μπάιντεν για αποτροπή κλιμάκωσης

Διαβάζεται σε 5'
Προ των πυλών η εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα – Έκκληση Μπάιντεν για αποτροπή κλιμάκωσης
AP Photo/Ohad Zwigenberg

Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, από όπου πάνω από 600.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί. “Δεν καθυστερήσαμε λόγω καιρού” λέει το Τελ Αβίβ, την ώρα που ο Μπάιντεν ζητά να μην υπάρξει κατάληψη της Γάζας.

Δραματικές ώρες συνεχίζουν να βιώνουν οι κάτοικοι της Γάζας, εν αναμονή της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ και την ώρα που εκφράζονται φόβοι για γενίκευση της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους του βόρειου τομέα της Λωρίδας της Γάζας, να μετακινηθούν προς τον νότο, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 600.000 έχουν εκτοπιστεί, όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις. Σημειώνεται πως στην περιοχή υπολογίζονταν αρχικά περίπου 1,1 εκατομμύρια κάτοικοι.

Παράλληλα, ανησυχία επικρατεί για ενδεχόμενη διεύρυνση του μετώπου με εμπλοκή του Ιράν, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να εκτοξεύει απειλές κατά των ΗΠΑ ότι θα υποστούν «σημαντικά πλήγματα» αν ο πόλεμος στη Γάζα μετατραπεί σε μεγαλύτερη σύγκρουση.

Βομβαρδισμένα κτίρια στη Γάζα AP Photo/Hatem Ali

Όλα αυτά την ώρα που πάνω από 2.670 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 9.600 τραυματίστηκαν, ενώ ο αντίστοιχος απολογισμός για τους Ισραηλινούς είναι 1.400 νεκροί και 3.400 τραυματίες.

“Δεν ήταν ο καιρός ο λόγος της καθυστέρησης της χερσαίας επιχείρησης”, λέει ο στρατός του Ισραήλ

Δεν ήταν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες ο λόγος της αναβολής της προβλεπόμενης ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, δήλωσε εκπρόσωπος του στη γερμανική τηλεόραση χθες Κυριακή το βράδυ.

«Όχι, επ’ ουδενί», διαβεβαίωσε ο Άριε Σαρούζ Σαλικάρ, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, το δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Υποστήριξε πως ένας από τους βασικούς λόγους ήταν να επιτραπεί να διαφύγουν περισσότεροι Παλαιστίνιοι προς νότο.

Ισραηλινά τανκς AP Photo/Ariel Schalit

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, η χερσαία επιχείρηση σχεδιαζόταν να αρχίσει το σαββατοκύριακο στον θύλακα, αλλά αναβλήθηκε λόγω του συννεφιασμένου ουρανού που συνεπαγόταν κακή ορατότητα για τους χειριστές μαχητικών αεροσκαφών και drones που θα παρείχαν αεροπορική κάλυψη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα