Πρώην στελέχη της CIA περνούν στην αντεπίθεση: Σώσαμε ζωές με τις ανακρίσεις

Πρώην στελέχη της CIA περνούν στην αντεπίθεση: Σώσαμε ζωές με τις ανακρίσεις

Πρώην στελέχη της CIA περνούν στην αντεπίθεση απαντώντας στην έκθεση της Γερουσίας μέσω του ιστότοπου CIAsavedlives.com που δημιούργησαν

Πρώην αξιωματούχοι της CIA, η οποία κατηγορείται σε έκθεση της Γερουσίας ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου και επί χρόνια διέπραττε βασανιστήρια σε βάρος κρατούμενων σε μυστικές φυλακές που ήταν ύποπτοι για τρομοκρατία, προχώρησαν στην αντεπίθεση σήμερα δημιουργώντας τον ιστότοπο CIAsavedlives.com («Η CIA έσωσε ζωές»).

Αυτή η εκστρατεία δημοσίων σχέσεων, ασυνήθιστη για την υπηρεσία κατασκοπείας των ΗΠΑ, δεν έχει στόχο να αμφισβητήσει τα συμπεράσματα της έκθεσης, αλλά να δικαιολογήσει την αποτελεσματικότητα και τη νομιμότητα των προωθημένων μεθόδων ανάκρισης.

Ο ιστότοπος δημιουργήθηκε «από μια ομάδα πρώην αξιωματούχων της CIA».

Το πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης της CIA «είχε την πλήρη έγκριση υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του υπουργείου Δικαιοσύνης», υποστηρίζουν οι δημιουργοί του ιστότοπου, απαντώντας στα συμπεράσματα της έκθεσης, σύμφωνα με τα οποία η υπηρεσία είπε ψέματα και έδωσε ανακριβείς πληροφορίες τους Αμερικανούς αξιωματούχους, το Κογκρέσο και την κοινή γνώμη της χώρας.

«Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι σε μια περίοδο σοβαρών απειλών εναντίον των ΗΠΑ, το πρόγραμμα ήταν αποτελεσματικό καθώς κατάφερε να σώσει τις ζωές Αμερικανών και συμμάχων τους και να εμποδίσει μια άλλη μεγάλης κλίμακας επίθεση στο αμερικανικό έδαφος», αναφέρει ο πρώην διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ στον ιστότοπο.

Ένας σύνδεσμος οδηγεί σε ένα άρθρο που υπέγραψαν πρώην επικεφαλής της CIA στην εφημερίδα Wall Street Journal: οι πρώην διευθυντές Τζορτζ Τένετ, Πόρτερ Γκρος και Μάικλ Χέιντεν, καθώς και οι πρώην υποδιευθυντές Τζον Μακλάφλιν, Άλμπερτ Κάλαντ και Στίβεν Κέιπς.

Σε αυτό επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα επέτρεψε τη σύλληψη υψηλόβαθμων στελεχών της αλ Κάιντα, την αποτροπή επιθέσεων, αλλά και βοήθησε την υπηρεσία να μάθει πάρα πολλά για το τρομοκρατικό δίκτυο.

Χωρίς τις προωθημένες μεθόδους ανάκρισης, τα πρώην στελέχη της CIA δηλώνουν πεπεισμένα ότι ο Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ δεν θα είχε ομολογήσει τις πληροφορίες που οδήγησαν στη σύλληψη του Χαμπάλι, του δράστη της επίθεση στο Μπαλί.

«Η σύλληψη αυτών των πρακτόρων της αλ Κάιντα έσωσε χιλιάδες ζωές διότι εμπόδισε τα σχέδιά τους», γράφουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα στον ιστότοπο αναφέρεται η απάντηση των Ρεπουμπλικάνων της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας. Αυτοί, με εξαίρεση μία γερουσιαστή, κατήγγειλαν την επίσημη έκθεση, την οποία συνέταξαν Δημοκρατικοί.

SHARE:

24Media Network