Προσφυγή Λουξεμβούργου – Αυστρίας κατά Κομισιόν για πυρηνικό σταθμό στην Ουγγαρία

Προσφυγή Λουξεμβούργου – Αυστρίας κατά Κομισιόν για πυρηνικό σταθμό στην Ουγγαρία
FILE - This March 27, 2007 file photo shows the Belleville-sur-Loire's nuclear plant, across the Loire river, central France. French security chiefs are investigating a spate of mysterious and illegal overflights of French nuclear power stations by tiny, unmanned drones. A government official told The Associated Press that authorities have counted about 15 drone flights over a half-dozen nuclear sites since Oct. 1(AP Photo/Francois Mori, File) AP

Το σχέδιο της Ουγγαρίας να κατασκευαστούν δύο νέοι αντιδραστήρες στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Παξ, με τη βοήθεια της ρωσικής Rosatom, έλαβε πρόσφατα το πράσινο φως των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ

Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, από κοινού με αυτή της Αυστρίας, θα προσφύγουν εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επειδή επέτρεψε στην Ουγγαρία να επεκτείνει τον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό της σταθμό Παξ, όπως γνωστοποίησε τη Δευτέρα, παίρνοντας θέση εναντίον της πυρηνικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας, η οποία γειτνιάζει με την Ουγγαρία, έχει κάνει σαφές ότι θα προσφύγει εναντίον της Κομισιόν στο Δικαστήριο της ΕΕ.

«Θα υποστηρίξουμε ενεργά την προσφυγή της Αυστρίας», τόνισε η Κάρολ Ντίσμπουργκ, η υπουργός Περιβάλλοντος του Λουξεμβούργου, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Είναι σημαντικό να μην επενδυθούν δημόσια κεφάλαια στην πυρηνική ενέργεια. Είναι απόλυτα λάθος δρόμος», επέμεινε η υπουργός, η οποία ανήκει στους Πράσινους.

Το σχέδιο της Ουγγαρίας να κατασκευαστούν δύο νέοι αντιδραστήρες στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Παξ με τη βοήθεια της Rosatom, της ρωσικής κρατικής εταιρείας ατομικής ενέργειας, έλαβε το πράσινο φως των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ αυτόν τον μήνα. Κατά τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς φορείς, η Βουδαπέστη συμφώνησε να λάβει διάφορα μέτρα για τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού στο πεδίο της ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταστήσει σαφές πως θα υπερασπιστεί την απόφασή της στο δικαστήριο.

Σε πολλές τέτοιες εξαιρετικά περίπλοκες από νομική και τεχνική άποψη υποθέσεις, το Δικαστήριο της ΕΕ, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, έχει δικαιώσει επανειλημμένα την Κομισιόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα