Πρώτη φορά πρώτη δύναμη στο Βερολίνο η Αριστερά

Προεκλογική αφίσα του γερμανικού κόμματος της αριστεράς Die Linke
Προεκλογική αφίσα του γερμανικού κόμματος της αριστεράς Die Linke ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Το κόμμα της αριστεράς Die Linke, το οποιο συγκυβερνά στο Βερολίνο με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, θα έβγαινε πρώτο εάν γινόταν εκλογές στο κοινοβούλιο του κρατιδίου την επόμενη Κυριακή, έχοντας ανέβει κατά τρεις μονάδες, ενώ η SPD πέφτει

Πρώτη δύναμη για πρώτη φορά αναδεικνύεται η γερμανική Αριστερά (Die Linke) στο Βερολίνο, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από την Infratest dimap για λογαριασμό της Ραδιοφωνίας Βερολίνου-Βρανδεμβούργου (RBB) και της εφημερίδας Berliner Morgenpost.

Η Αριστερά, η οποία συγκυβερνά με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ως μείζονα εταίρο και τους Πράσινους, συγκεντρώνει 22%, τρεις μονάδες περισσότερες από ό,τι έλαβε στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017 στην πρωτεύουσα, ενώ το SPD χάνει τρεις μονάδες και περιορίζεται στο 18%. Οι Πράσινοι ακολουθούν με 18%, βελτιώνοντας κατά μία μονάδα το ποσοστό τους, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) χάνει δύο μονάδες και πέφτει στο 21%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) ανεβαίνει μία μονάδα και φθάνει στο 11% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) χάνουν μία μονάδα και μένουν στο 6%.

ADVERTISING

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του δημάρχου Μίχαελ Μύλερ (SPD), το 36% δηλώνει ικανοποιημένο ή πολύ ικανοποιημένο, ποσοστό κατά πέντε μονάδες υψηλότερο από το αντίστοιχο του περασμένου Σεπτεμβρίου, όμως το 49% δηλώνει δυσαρεστημένο ή πολύ δυσαρεστημένο από το έργο του.

Ειναι η πρώτη φορά που η Die Linke έρχεται πρώτη σε δημοσκόπηση για το κρατίδιο του Βερολίνου (γεγονός που σημαίνει ότι εάν πραγματοποιούνταν εκλογές στο τοπικό κοινοβούλιο την επόμενη Κυριακή θα κέρδιζε). Σημειωτέον ότι στο κρατίδιο του Βερολίνου οι Σοσιαλδημοκράτες συγκυβερνούν με την Αριστερά και τους Πράσινους. Η Die Linke όμως επωφελείται από τις απώλειες των Σοσιαλδημοκρατών στο συγκεκριμένο κρατίδιο, στο οποίο η Αριστερά έχει ούτως ή άλλως έντονη παρουσία.

Στις τοπικές εκλογές του 2016 το SPD ήταν το πρώτο κόμμα με 21,6%, ενώ η Αριστερά είχε συγκεντρώσει 15,6% και οι Πράσινοι 15,2%. Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2021.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Γερμανικές εκλογές
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γερμανία: Καταρρέει το SPD μετά την κυβέρνηση συνασπισμού

SHARE:

24Media Network