Ψυχραιμία συνιστά η “τρόικα” σε Πρίστινα και Βελιγράδι

default image

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε η τρόικα των διαμεσολαβητών για το Κόσοβο τις ξεχωριστές συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες του Βελιγραδίου και της Πρίστ...

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε η τρόικα των διαμεσολαβητών για το Κόσοβο τις ξεχωριστές συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες του Βελιγραδίου και της Πρίστινας στο Λονδίνο και κάλεσε πάλι τις δύο πλευρές να συγκρατηθούν από οποιαδήποτε ενέργεια ή δήλωση που μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση και να πλήξει τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Οι εκπρόσωποι του Βελιγραδίου και της Πρίστινας στη διάρκεια των ξεχωριστών συναντήσεων στη βρετανική πρωτεύουσα με την τρόικα των διαμεσολαβητών για το Κόσοβο παρέμειναν στις γνωστές τους θέσεις, δήλωσε ο απεσταλμένος της Ρωσίας στην τρόικα, κ. Αλεξάνταρ Μπότσαν – Χαρτσένκο. “Στις συναντήσεις εξετάστηκαν λεπτομερώς οι θέσεις των δύο πλευρών. Όσον αφορά τις θεμελιώδεις απόψεις, οι δύο πλευρές παρέμειναν στις θέσεις τους”, τόνισε.

Η αντιπροσωπεία της Σερβίας πρότεινε στην τρόικα των διαμεσολαβητών για το Κόσοβο, με την οποία συναντήθηκε την Τρίτη στο Λονδίνο, πέντε θέματα για τις απευθείας διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας για το καθεστώς του Κοσόβου που θα διεξαχθούν στις 28 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Η αντιπροσωπεία της Πρίστινας στη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα πρότεινε σύμφωνο για σχέσεις καλής γειτονίας Κοσόβου και Σερβίας.

Αντικείμενο των συνομιλιών, σύμφωνα με το Ρώσο διπλωμάτη, ήταν η προετοιμασία του απευθείας διαλόγου των αντιπροσωπειών της Πρίστινας και του Βελιγραδίου για το καθεστώς του Κοσόβου, που θα διεξαχθεί στις 28 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν το ενδιαφέρον και την ετοιμότητα να συμμετάσχουν στο διάλογο, είπε ο κ. Μπότσαν Χαρτσένκο, ο οποίος μετέχει στην τρόικα των διαμεσολαβητών μαζί με τον Γερμανό πρέσβη, κ. Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ (εκπρόσωπο της Ε.Ε.) και τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ, κ. Φρανκ Ουίσνερ.

“Το ζήτημα του καθεστώτος δεν είναι για εμάς θέμα διαπραγμάτευσης”, δήλωσε ο πρόεδρος του Κοσόβου, κ. Φατμίρ Σεϊντίου, μετά τη συνάντηση στο Λονδίνο. Το μέλος της αντιπροσωπείας των Αλβανών του Κοσόβου, κ. Χασίμ Θάτσι, ανήγγειλε ότι η Πρίστινα στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με την αντιπροσωπεία του Βελιγραδίου θα απορρίψει “ό,τι έρχεται σε αντίθεση με την ανεξαρτησία του Κοσόβου”.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα