Ψωμί με... ελληνική γεύση στη Ρωσία

Ψωμί με... ελληνική γεύση στη Ρωσία

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ρωσίας και της αντίστοιχης ελληνικής, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ίδρυσης Ελληνορωσικής Σχολής Αρτοποιΐας

Το ψωμί στον Νότο της Ρωσίας θα έχει πλέον γεύση ελληνική. Αυτό δήλωσαν, περιχαρείς, οι Ρώσοι αξιωματούχοι, που υποδέχθηκαν ως επίτιμο προσκεκλημένο της «Εορτής του 'Αρτου στη Νότιο Ρωσία» τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Θανάση Σκορδά.

Ο κ. Σκορδάς παρευρέθη μαζί με τον κυβερνήτη της περιοχής της Σταυρούπολης Βλαντίμιρ Βλαντίμιροφ, με τον οποίο είχε και ιδιαίτερη συνάντηση, στην υπογραφή συμφωνητικού συνεργασίας μεταξύ της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ρωσίας και της αντίστοιχης ελληνικής, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ίδρυσης Ελληνορωσικής Σχολής Αρτοποϊίας στην ιστορική πόλη της Σταυρούπολης. Η σχέση των δύο ομοσπονδιών ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2013 από την αντίστοιχη έκθεση άρτου στην Αθήνα.

Ο υφυπουργός Θ.Σκορδάς, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασε την προσωπική του ικανοποίηση για την υιοθέτηση του μοντέλου του ελληνικού φούρνου και της ελληνικής αρτοποιητικής τεχνογνωσίας προς εφαρμογή στην ευρύτερη ρωσική αγορά. Όπως σχολίασαν πολλοί από τους Ρώσους αξιωματούχους και ειδικά ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρτοποιών Γιούρι Κάτσνελσον, το ελληνικό μοντέλο προσέλκυσε το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς τόσο για την αντοχή του έναντι των σύγχρονων συγκεντρωτικών τάσεων της αγοράς, όσο και για την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων του, που ξεπερνούν κατά πολύ το σύνηθες σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδά, που υποστήριξε εξαρχής τις σχετικές πρωτοβουλίες, «η ανταλλαγή διατροφικών εμπειριών και συνηθειών, εξελίσσεται σε άλλον ένα κρίκο που ενώνει τους ορθόδοξους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας», αλλά και αναδεικνύει την εξέχουσα θέση της ελληνικής κουζίνας στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής, την οποία ανακαλύπτουν πλέον περισσότεροι του 1 εκατ. Ρώσοι τουρίστες ετησίως.

Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του πειράματος «ελληνικός φούρνος στη Ρωσία» έπαιξε ο επιφανής ομογενής μας και βοηθός του εντεταλμένου αντιπροσώπου του Ρώσου προέδρου στην περιοχή του Β.Καυκάσου Βλαντίμιρ Κάισεφ.

Χαιρετίζοντας τον ρόλο της ελληνικής ομογένειας στην ευρύτερη περιοχή και στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία ο κ. Σκορδάς υπενθύμισε τη συμβολή εξαίρετων ομογενών όπως ο κυβερνήτης της περιοχής Νικολάι Νικηφοράκι, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία της Ρωσίας και της ελληνορωσικής φιλίας για τις καινοτομίες τους και τα κοινωφελή του έργα, όπως η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή, το νοσοκομείο, τα κυριακάτικα, επαγγελματικά σχολεία και το Όλγιο Κολλέγιο για κορίτσια.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network