Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο στο Μόναχο. Νεκροί και τραυματίες

default image

Αιματηρή επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Ολυμπιακό Πάρκο του Μονάχου. Εννέα μέχρι τώρα οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας. Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες. Το Μόναχο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση "έκτακτης ανάγκης". Έκτακτη σύσκεψη της καγκελαρίας. Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, επέστρεψε εκτάκτως από τις διακοπές

Η γερμανική αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω από ένα εμπορικό κέντρο του Μονάχου όπου ακούστηκαν πυρά λίγο πριν τις 20:00. Ως αυτή την ώρα η αστυνομία επιβεβαιώνει πως υπάρχουν τουλάχιστον 9 νεκροί, ενώ κάνει λόγο για τρεις δράστες οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις περί ισλαμιστικής τρομοκρατικής ενέργειας, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μονάχου, σύμφωνα το περιοδικό Focus. «Βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο της έρευνας», εξήγησε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ o δημοσιογράφος της εφημερίδας Bild στο Μόναχο Γιούλιαν Ρέπκε σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε για πιθανόν «δεξιά» κίνητρα των δραστών της επίθεσης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας του Μονάχου, οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν η 9η σορός που βρέθηκε ανήκει σε κάποιον από τους τρεις δράστες.

Το Μόναχο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» λόγω «μιας κατάστασης αμόκ», ενώ οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους και να χρησιμοποιούν το σύστημα προειδοποίησης «Κatwarn» μέσω των smartphones, ενώ τέθηκε σε ισχύ κατάσταση συναγερμού για «πιθανό μεγάλο αριθμό τραυματιών» στα νοσοκομεία της περιοχής, ο οποίος προβλέπει και ανάκληση των αδειών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Μάλιστα και το Facebook ενεργοποίησε το Safety Check.

Σύμφωνα με το RTL οι ένοπλοι έχουν διαφύγει, ενώ έκλεισε και κοντινός σταθμός του Μετρό αλλά και ο σιδηροδρομικός σταθμός του Μονάχου. Η Bild ανέφερε πως σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον ένας δράστης αυτοκτόνησε.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν συγκάλεσαν έκτακτη «συνάντηση (για τη διαχείριση της) κρίσης» της τοπικής κυβέρνησης.

Η στιγμή που η αστυνομία μπαίνει στο εμπορικό

Προσωπικό και πελάτες στο εμπορικό κέντρο, περίπου 100 άτομα, κρυβόντουσαν μέχρι πρότινος  ακόμη μέσα στο κτίριο, το οποίο εκκενώθηκε λίγο πριν τις 23:00. Ακούστηκαν «πολλοί πυροβολισμοί, δεν μπορώ να πω πόσοι, πάντως πολλοί», είπε νωρίτερα, μια υπάλληλος μιλώντας στο Reuters τηλεφωνικά. «Όλος ο κόσμος που βρισκόταν έξω μπήκε ουρλιάζοντας μέσα στο κατάστημα και είδα έναν άνθρωπο να κείτεται στο έδαφος που ήταν τόσο βαριά τραυματισμένος που είναι βέβαιο ότι δεν σώθηκε», συνέχισε η ίδια.

 

Επιπλέον, μια σειρά από γραμμές του τραίνου, λεωφορείων και του τραμ έχουν προσωρινά ακινητοποιηθεί. Στο μεταξύ το γαλλικό μέσο B3Zero ανάρτησε βίντεο με έναν ακόμη πυροβολισμό την ώρα της προσέλευσης των αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο.


Το περιοδικό Focus ανέφερε ότι μάρτυρες κάνουν λόγο για πυροβολισμούς και αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή Karlsplatz/Stachus, στο κέντρο του Μονάχου, κάτι που αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν «λάθος συναγερμός», όπως είπε η αστυνομία.

Θαυμαστές του Μπρέιβικ οι δράστες;

Το εμπορικό κέντρο Olympia βρίσκεται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, όπου ο Μαύρος Σεπτέμβρης είχε πάρει ομήρους και κατόπιν σκοτώσει 11 ισραηλινούς αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972.

Η σημερινή επίθεση διαπράχθηκε μία εβδομάδα αφότου ένας 17χρονος που είχε αιτηθεί ασύλου τραυμάτισε επιβάτες ενός τρένου επιτιθέμενος με τσεκούρι. Ο νεαρός έπεσε νεκρός από πυρά της βαυαρικής αστυνομίας, αφού τραυμάτισε τέσσερις ανθρώπους από το Χονγκ Κονγκ και έναν κάτοικο καθώς προσπαθούσε να αποδράσει.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας επισήμανε, σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild και προφανώς έγιναν από τη σημερινή επίθεση στο Μόναχο, ότι «δεν υπάρχει λόγος να πανικοβαλλόμαστε, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία παραμένει ένας πιθανός στόχος».

Η επίθεση των ενόπλων στη Γερμανία ακολουθεί την επίθεση στη Νίκαια την ημέρα της εθνικής επετείου της Γαλλίας, όταν ένας Τυνήσιος έπεσε με ένα φορτηγό πάνω στο πλήθος και σκότωσε 84 ανθρώπους. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την επίθεση.

Ως τώρα δεν έχει υπάρξει καμιά πληροφορία για τα κίνητρα των δραστών. Η γερμανική αστυνομία περιορίζεται μέχρι τώρα να κάνει λόγο για μια πιθανόν «τρομοκρατική» ενέργεια.

Εξάλλου, σήμερα συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τη σφαγή που είχε διαπράξει στη Νορβηγία ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος θεωρείται ήρωας από πολλούς οπαδούς της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγυρίζουν                        

Υποστηρικτές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πανηγύρισαν σήμερα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για την επίθεση που εξαπέλυσαν άγνωστοι σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου, όπου σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολλοί άνθρωποι.

«Ευχαριστούμε τον Θεό, μακάρι ο Θεός να φέρει ευημερία στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους» γράφει ένας χρήστης σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στην αραβική γλώσσα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σε έναν λογαριασμό του οποίου οι χρήστες συχνά διατυπώνουν τον ενθουσιασμό τους για τις επιθέσεις που διαπράττει η τζιχαντιστική οργάνωση.

«Το Ισλαμικό Κράτος εξαπλώνεται στην Ευρώπη» γράφει ένα άλλο tweet, επίσης γραμμένο στην αραβική γλώσσα, το οποίο αναρτήθηκε σε έναν άλλο λογαριασμό επίσης φίλα προσκείμενο στο Ισλαμικό Κράτος.

Σύσκεψη συνεργατών της Μέρκελ στην Καγκελαρία                                

Συνεργάτες της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ έχουν συγκεντρωθεί στην Καγκελαρία, από όπου παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Μόναχο και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλα τα μέλη της κυβέρνησης τα οποία έχουν κάποια σχετική αρμοδιότητα βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ δεν βρίσκεται στην Καγκελαρία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος επέστρεψε εκτάκτως από τις διακοπές του λόγω της επίθεσης στο τρένο του Βίρτσμπουργκ τη Δευτέρα το βράδυ, βρισκόταν απόψε σε πτήση προς τις ΗΠΑ.

Η Βιέννη βρίσκεται σε επαφή με το Βερολίνο

Οι αρχές της Αυστρίας βρίσκονται σε επικοινωνία με τις γερμανικές αρχές μετά την επίθεση στο Μόναχο και ενισχύονται οι αστυνομικές περιπολίες στην σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Οι αυστριακές αρχές βρίσκονται σε επαφή με τη Γερμανία, αυξάνονται οι περιπολίες της αστυνομίας στην παραμεθόριο» επισήμανε ο Καρλ Χάιντς Γκρούντμπεκ.

Ο Ομπάμα προσφέρει τη βοήθεια και τη στήριξη των ΗΠΑ στις γερμανικές αρχές – Μήνυμα στήριξης Ολάντ σε Μέρκελ                   

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε σήμερα ότι η χώρα του θα προσφέρει βοήθεια και στήριξη προς τη Γερμανία όπου ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε ένα εμπορικό κέντρο του Μονάχου.

«Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν τι ακριβώς συνέβη εκεί, όμως προφανώς οι καρδιές μας χτυπούν για εκείνους που ενδεχομένως έχουν τραυματιστεί» επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, προτού εκφωνήσει μια ομιλία σε συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Λευκό Οίκο.

«Δεσμευόμαστε ότι θα προσφέρουμε όλη την υποστήριξη που ενδεχομένως θα χρειαστούν» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε απόψε ένα «προσωπικό μήνυμα στήριξης» στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες του, κι ενώ στην επίθεση στο Μόναχο έχουν χάσει την ζωή τους αρκετοί άνθρωποι.

Η Γαλλία συγκλονίστηκε πρόσφατα από μια τρομοκρατική επίθεση, την 14η Ιουλίου, ανήμερα της εθνικής επετείου, στη Νίκαια, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 84 άνθρωποι.                           

Η Χίλαρι Κλίντον εκφράζει τη συμπαράστασή της στο Βερολίνο

Η υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι παρακολουθεί την «φρικιαστική κατάσταση» στο Μόναχο, όπου οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων σε μια επίθεση ενόπλων, ενώ κάνουν λόγο περί τρομοκρατικής ενέργειας.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των φίλων μας στη Γερμανία καθώς καταβάλλουν προσπάθεια για να προσαχθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης», ανέφερε η Κλίντον σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Μπόρις Τζόνσον: Το Λονδίνο είναι έτοιμο να προσφέρει βοήθεια στο Βερολίνο                            

Η Βρετανία είναι έτοιμη να προσφέρει στη Γερμανία όποια βοήθεια χρειαστεί μετά την επίθεση ενόπλων σε ένα κατάμεστο εμπορικό κέντρο στο Μόναχο, διαβεβαίωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

«Μου προκάλεσε σοκ και φρίκη η επίθεση που εκτυλίσσεται απόψε στο Βερολίνο και η απώλεια ζωών. Οι σκέψεις μου βρίσκονται στους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί και στις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους φίλους μας στη Γερμανία. Η ταξιδιωτική μας οδηγία προς τους υπηκόους του ΗΒ οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή (σ.σ. του Μονάχου) απόψε είναι να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να ακολουθούν τις συμβουλές των τοπικών αρχών», προστίθεται στην ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ταξιδιωτική σύσταση για τη Γερμανία

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τη Γερμανία μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, προειδοποιώντας τους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή και να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες των γερμανικών αρχών. Εν τω μεταξύ και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση στους Ρώσους υπηκόους που βρίσκονται στην πόλη του Μονάχου, στη νότια Γερμανία, να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους και να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας, καθώς οι δράστες της επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί συνεχίζουν να διαφεύγουν τη σύλληψη.

«Προτρέπουμε τους Ρώσους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Μόναχο να ακολουθήσουν τις οδηγίες της γερμανικής αστυνομίας και να αποφύγουν δημόσιους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

«Βρισκόμαστε σε επικοινωνία (με τους Γερμανούς) και οι Γερμανοί συνάδελφοί μας μάς διαβεβαίωσαν ότι, καταρχάς, θα συνεχίσουν να μας ενημερώνουν σχετικά με την εξέλιξη των γεγονότων και κατά δεύτερον ότι θα παρακολουθούν στενά τους Ρώσους που βρίσκονται στο Μόναχο, περιλαμβανομένων ενδεχόμενων θυμάτων. Και φυσικά θα ενημερώνουν τη ρωσική πλευρά» επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα