Ραγδαία άνοδος των υποστηρικτών του Τραμπ. Κοντράρει στα ίσα την Κλίντον

default image

Αμφίρροπη μάχη προοιωνίζει δημοσκόπηση στις ΗΠΑ για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, καθώς Κλίντον και Τραμπ φαίνεται να πηγαίνουν χέρι-χέρι. Μέχρι πριν λίγες μέρες, η πρώτη είχε προβάδισμα έως και 13 μονάδων

Οι υποστηρικτές του μοναδικού υποψήφιου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ καταγράφουν ραγδαία άνοδο και πλέον ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος κοντράρει στα ίσα την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία Ipsos για λογαριασμό του Reuters, και δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης μοιάζουν να προοιωνίζουν μια αμφίρροπη μάχη στην διαφαινόμενη αναμέτρηση ανάμεσά τους για την διαδοχή του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Έως και την περασμένη εβδομάδα, η Κλίντον διατηρούσε προβάδισμα έως και 13 μονάδων επί του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις.

Στην συγκεκριμένη έρευνα το 41% εμφανίζεται να υποστηρίζει την Κλίντον και το 40% τον Τραμπ ενώ το 19% είναι ακόμα αναποφάσιστο. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.289 ανθρώπων και διεξήχθη από την Παρασκευή έως την Τρίτη ενώ το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι περίπου 3 μονάδες.

Τα αποτελέσματα αντανακλούν μια μεγάλη αύξηση του ποσοστού του Τραμπ αφότου ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ και ο κυβερνήτης της πολιτείας Οχάιο Τζον Κασίς ανέστειλαν τις εκστρατείες τους την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας τον δισεκατομμυριούχο μόνο στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Η Κλίντον η οποία θεωρείται ότι έχει σχεδόν εξασφαλίσει το χρίσμα παρότι η κούρσα με τον γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς συνεχίζεται, προηγείται επί του Τραμπ στις περισσότερες δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί φέτος. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ο Τραμπ εμφανίστηκε να ισοψηφεί μαζί της φέτος, με πιο πρόσφατα στα μέσα Μαρτίου, όταν ο γερουσιαστής της Φλόριντας και ευνοούμενος του κατεστημένου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μάρκο Ρούμπιο αποχώρησε από την κούρσα για το χρίσμα.

Ωστόσο οι προεδρικές εκλογές δεν κρίνονται από τη λαϊκή ψήφο αλλά από το Σώμα των Εκλεκτόρων, το οποίο αναδεικνύεται βάσει των αποτελεσμάτων κατά πολιτεία.

Διακυμάνσεις το επόμενο εξάμηνο

Οι δημοσκοπήσεις θα έχουν διακυμάνσεις τους επόμενους έξι μήνες, καθώς οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα εκτεθούν στις διαφημιστικές εκστρατείες των υποψηφίων –οι δαπάνες για τις οποίες θα ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια– τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις ανάμεσα στους υποψηφίους και την κάλυψη των συνεδρίων των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Ipsos για το Reuters που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τον Μάιο, η πλειονότητα των ψηφοφόρων δεν εμπιστεύεται κανέναν τους σε ό,τι αφορά αρμοδιότητες-κλειδιά του προέδρου των ΗΠΑ: τη διαχείριση της αμερικανικής οικονομίας, τη διοίκηση του αμερικανικού στρατού, ή την τήρηση «υψηλών ηθικών προτύπων» στην άσκηση της εξουσίας.

Οι επιλογές των υποψηφίων για την αντιπροεδρία ίσως παίξουν σημαντικό ρόλο. Οι ψηφοφόροι στη δημοσκόπηση της Τετάρτης ανέφεραν πως είναι πιθανότερο να ψηφίσουν την Κλίντον εάν επιλέξει έναν πιο φιλελεύθερο υποψήφιο αντιπρόεδρο, ενώ ο Τραμπ θα βελτίωνε τις πιθανότητές του να βρεθεί στον Λευκό Οίκο εάν επέλεγε ένα πρόσωπο έμπειρο στην πολιτική, που να είναι “σταθερά” συντηρητικός.

Η άνοδος του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις συμπίπτει με την προσπάθειά του να πάρει τον έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος από την σημερινή ηγετική του ομάδα, έπειτα από μια μακρά και σκληρή σύγκρουση.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν διεμήνυσε ότι δεν θα ταχθεί –τουλάχιστον άμεσα– υπέρ της υποψηφιότητας του Τραμπ, ενώ διακεκριμένα κομματικά στελέχη, ανάμεσά τους οι πρώην πρόεδροι Τζορτζ Χ. Ου. Μπους και Τζορτζ Ου. Μπους και οι δύο τελευταίοι υποψήφιοι του κόμματος για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ και Τζον Μακέιν έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θα πάρουν μέρος στο Ρεπουμπλικανικό συνέδριο στο Κλίβελαντ τον Ιούλιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα