Ραμζί Μπαρούντ: Το σχέδιο Τραμπ είναι ανήκουστο bullying στους Παλαιστίνιους

Ραμζί Μπαρούντ: Το σχέδιο Τραμπ είναι ανήκουστο bullying στους Παλαιστίνιους
Παλαιστίνη AP

Ο Ραμζί Μπαρούντ, που έχει μελετήσει βαθιά το Παλαιστινιακό πρόβλημα, μιλά για το σχέδιο Τραμπ και αναλύει το γιατί οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να το δεχτούν.

To να εντοπιστεί, έστω και διαδικτυακά, ο Ραμζί Μπαρούντ δεν είναι και το πλέον εύκολο πράγμα στον κόσμο. Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής, συγγραφέας και δημοσιογράφος βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση ανά τον κόσμο σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει κοινωνίες και άτομα για το παλαιστινιακό ζήτημα.

Στις… αγωνιώδεις εκκλήσεις μας ο Μπαρούντ δήλωσε τελικά παρών και παρά το μεγάλο φόρτο εργασίας που έχει αυτόν τον καιρό έδωσε στο News24/7 τη δική του οπτική γι’ αυτό που ο Ντόναλντ Τραμ ονόμασε “Συμφωνία του Αιώνα” για να βαπτίσει τη συμφωνία του με το Ισραήλ για την Παλαιστίνη. Μία συμφωνία που φυσικά επιτεύχθηκε χωρίς τους Παλαιστίνιους.

“H “Συμφωνία του Αιώνα” , τονίζει ο Ραμζί, “δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία πλήρης αμερικανική συναίνεση στη δεξιά οπτική που κυβερνά το Ισραήλ την τελευταία 10ετία.

Σίγουρα δεν πρόκειται για πρόταση ειρήνευσης από την πλευρά των ΗΠΑ. Αντίθετα, εκτιμώ ότι πρόκειται για μία ανήκουστη πράξη εκφοβισμού. Ωστόσο, δύσκολα διακρίνει κανείς διαφοροποίηση σε σχέση με τους προηγούμενους γύρους της ειρηνευτικής διαδικασίας κατά τις οποίες η Ουάσιγκτον συντάσσεται συνεχώς στο πλευρό του Ισραήλ, κατηγορεί τους Παλαιστίνιους και αποτυγχάνει στο να λογοδοτήσει το Τελ Αβίβ για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών που έχουν εν τω μεταξύ υπογραφεί”.

Συμπερασματικά, όπως διαπιστώνει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος “στην πραγματικότητα, η Συμφωνία του Αιώνα δεν είναι σχέδιο ειρήνης, ούτε υπήρξε πρόθεση ποτέ να είναι κάτι τέτοιο, παρά περί του αντιθέτου χειρισμούς του αρχιτέκτονα της Συμφωνίας και συμβούλου του Λευκού Οίκου, Τζάρεντ Κούσνερ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Τραμπ έδωσε στον Νετανιάχου και το Ισραήλ όλα όσα ζητούσαν διαχρονικά. Σ’ αυτό το σχέδιο δεν απαιτείται το ξήλωμα του παράνομου εβραϊκού οικισμού ενώ η Ιερουσαλήμ αναγνωρίζεται ως η “αδιαίρετη” πρωτεύουσα του Ισραήλ. Κάνει λόγο για ένα παλαιστινιακό κράτος το οποίο μπορεί να υπάρχει μόνο υπό όρους οι οποίοι παραμένουν ασαφείς, απορρίπτει το δικαίωμα της επιστροφής στους Παλαιστίνους πρόσφυγες ενώ δεν αναφέρει ούτε μία φορά τη λέξη “κατοχή”.

Κοντολογίς: “Η Συμφωνία του Αιώνα επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί από εμάς υποστήριζαν εδώ και χρόνια. Ενα δίκαιο και ειρηνικό μέλλον στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτευχθεί με την Ουάσιγκτον στο πηδάλιο”.

Ο Ραμζί Μπαρούντ είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και συντάκτης της διαδικτυακής εφημερίδας “Palestine Chronicle”. Το τελευταίο του βιβλίο τιτλοφορείται “Η τελευταία Γη: Μία ιστορία από την Παλαιστίνη”. Εχει αποκτήσει διδακτορικό στις Παλαιστινιακές σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ και είναι επισκέπτης καθηγητής στο Orfalea Center (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια) στις Διεθνείς σχέσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα