Reuters: Συναγερμός για την ασπαρτάμη – Εξετάζεται ως πιθανώς καρκινογόνος ουσία

Reuters: Συναγερμός για την ασπαρτάμη – Εξετάζεται ως πιθανώς καρκινογόνος ουσία
Ασπαρτάμη (φωτογραφία αρχείου) iStock

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Reuters, γνωστοποίησε πως ο ΠΟΥ εξετάζει το ενδεχόμενο η ασπαρτάμη να αποτελεί καρκινογόνος ουσία. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται την 14η Ιουλίου.

Ενα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, η ασπαρτάμη, αναμένεται να χαρακτηρισθεί πιθανώς καρκινογόνος ουσία τον επόμενο μήνα από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση της διαδικασίας, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Εάν ισχύει η αποκάλυψη του πρακτορείου, τότε η ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού αναμένεται να φέρει μεγάλη αναστάτωση στη βιομηχανία τροφίμων.

Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά διαίτης στις τσίχλες χωρίς ζάχαρη στα ποτά και όχι μόνο.

Τονίζεται ωστόσο ότι παρόμοιες αποφάσεις της IARC στο παρελθόν για διάφορες άλλες ουσίες, είχαν προκαλέσει ανησυχία στους καταναλωτές και είχαν τελικά οδηγήσει τους κατασκευαστές να αναδημιουργήσουν συνταγές και να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Η JECFA, η επιτροπή του ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων, επανεξετάζει επίσης τη χρήση της ασπαρτάμης. Η συνεδρίασή της άρχισε στα τέλη Ιουνίου και αναμένεται να ανακοινώσει τα πορίσματά της την ίδια ημέρα που η IARC θα δημοσιοποιήσει την απόφασή της, στις 14 Ιουλίου.

Από το 1981, η JECFA έχει δηλώσει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας βάρους 60 κιλών θα πρέπει να πίνει από 12 έως 36 κουτάκια σόδα διαίτης – ανάλογα με την ποσότητα ασπαρτάμης στο ποτό – κάθε μέρα για να κινδυνεύει.

Την άποψή της συμμερίζονται ευρέως, μέχρι στιγμής, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές, μεταξύ άλλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα