Ρωσία: Αστήρικτες οι καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ρωσικά πλήγματα στη Συρία

A man walks along a damaged street in the al-Katerji district in Aleppo, Syria July 29, 2015. Picture taken July 29, 2015. REUTERS/Abdalrhman Ismail
A man walks along a damaged street in the al-Katerji district in Aleppo, Syria July 29, 2015. Picture taken July 29, 2015. REUTERS/Abdalrhman Ismail REUTERS

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας χαρακτηρίζει ως “τετριμμένα κλισέ” και κατασκευασμένες πληροφορίες την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας στην οποία αναφέρει ότι  οι βομβαρδισμοί της ρωσικής ΠΑ έχουν στοιχίσει τη ζωή «εκατοντάδων αμάχων»

Η έκθεση της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία — στην οποία η ΜΚΟ καταγγέλλει ότι οι βομβαρδισμοί τους οποίους εξαπολύει η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας στο έδαφος της Συρίας μπορεί να αποτελούν έγκλημα πολέμου, λόγω του δυσανάλογα υψηλού αριθμού των αμάχων που σκοτώνουν — χαρακτηρίζεται από προκατάληψη και περιέχει αστήρικτους ισχυρισμούς, έκρινε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Το υπουργείο Άμυνας «έλαβε γνώση» της έκθεσης και την μελέτησε, καταλήγοντας ότι το κείμενό της περιέχει «τετριμμένα κλισέ» και «κατασκευασμένες πληροφορίες», υποστήριξε ο εκπρόσωπός του Ιγκόρ Κονασένκοφ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος διέψευσε τις κατηγορίες διεθνών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περί του ότι η ρωσική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς στις επιδρομές που εξαπολύει στο έδαφος της Συρίας.

Η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της αναφέρει ότι οι βομβαρδισμοί της ρωσικής ΠΑ έχουν στοιχίσει τη ζωή «εκατοντάδων αμάχων».

Η ΜΚΟ ωστόσο «εξηγεί ήδη από τον πρόλογο ότι όλα τα γεγονότα που παρατίθενται στην έκθεση καταγράφηκαν εξ αποστάσεων, μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών με λεγόμενους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται επιτόπου», υπογράμμισε ο Κονασένκοφ.

Ο Κονασένκοφ κατήγγειλε τη συχνή προσφυγή από μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας σε «εκφράσεις του είδους "τα φερόμενα ως ρωσικά πλήγματα", ή "οι ενδεχόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου" χωρίς την παραμικρή απόδειξη».

«Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι στις περιοχές οι οποίες έγιναν στόχος ρωσικών πληγμάτων δεν υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι ή ένοπλοι εξτρεμιστές», συνέχισε ο εκπρόσωπος. «Αλλά δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει, ούτε έχει τα μέσα για να το επαληθεύσει», επέμεινε ο εκπρόσωπος.

Αεροπορικά πλήγματα στη Συρία εξαπολύουν επίσης αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, υπενθύμισε ο Κονασένκοφ επικρίνοντας την έλλειψη «συντονισμού» των επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Επέμεινε πως οι καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας είναι «αβάσιμες».

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία
SHARE:

24Media Network