Ρώσια “δείχνει” και η ΕΕ για την δηλητηρίαση Σκριπάλ

Ρώσια “δείχνει” και η ΕΕ για την δηλητηρίαση Σκριπάλ
Φωτογραφία αρχείου AP

Οι ηγέτες της Ένωσης συντάχθηκαν με τον Ηνωμένο Βασίλειο, συμπαιρένοντας ότι η εμπλοκή της Ρωσίας είναι η "μόνη πειστική εξήγηση" για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν ομόφωνα, συντασσόμενοι στο ζήτημα αυτό με το Ηνωμένο Βασίλειο, ότι η Ρωσία “πιθανότατα” βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ την 4η Μαρτίου στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, γνωστοποίησε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί με την κυβέρνηση του ΗΒ και θεωρεί ότι η Ρωσία είναι πιθανότατα υπεύθυνη για την επίθεση στο Σάλσμπερι και δεν υπάρχει καμία άλλη πιθανή πειστική εξήγηση”, έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Με την τοποθέτηση του Τουσκ εξ ονόματός τους, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών-μελών, που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, συμπεραίνουν ότι η εμπλοκή της Ρωσίας είναι η “μόνη πειστική εξήγηση” για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στο Σάλσμπερι.

Η δήλωση αυτή των 28 είναι αισθητά πιο σκληρή από τη διατύπωση στο αρχικό προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, στο οποίο αναφερόταν πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παίρνει “πολύ σοβαρά την εκτίμηση της κυβέρνησης της Βρετανίας σύμφωνα με την οποία είναι πολύ πιθανό ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ευθύνεται” για την επίθεση.

Ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν νωρίτερα επιφυλάξεις, ενώ κάποιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες σε αντίδραση για την επίθεση, όπως δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ευρωπαίος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.

“Ορισμένα μέλη εξετάζουν το ενδεχόμενο απέλασης ρώσων διπλωματών ή την ανάκληση των δικών τους διπλωματών”, ανέφερε ο διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε την υποστήριξη την οποία της προσέφεραν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ.

“Χαιρετίζω το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε με την κυβέρνηση του ΗΒ ότι είναι πάρα πολύ πιθανό πως η Ρωσία ευθυνόταν για την απόπειρα φόνου η οποία διαπράχθηκε στους δρόμους του Σάλσμπερι και πως δεν υπάρχει άλλη πειστική εναλλακτική εξήγηση”, είπε η Μέι στους δημοσιογράφους.

“Η απειλή που εγείρει η Ρωσία δεν σέβεται σύνορα κι αποτελεί μια απειλή για τις αξίες μας. Και είναι σωστό το ότι εδώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενωνόμαστε για να υπερασπιστούμε αυτές τις αξίες”, πρόσθεσε η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα