Ρωσία: Σε δίχτυα ψαράδων πέθαναν πιθανότατα οι 170 φώκιες

Ρωσία: Σε δίχτυα ψαράδων πέθαναν πιθανότατα οι 170 φώκιες
Φώκια (Φωτο αρχείου) AP

Οι 170 φώκιες που βρέθηκαν νεκρές στα παράλια της Κασπίρας Θάλασσας πέθαναν κατά πάσα πιθανότητα όταν παγιδεύτηκαν στα δίχτυα ψαράδων, οι οποίοι αφαίρεσαν το δέρμα τους και στη συνέχεια τις πέταξαν στη θάλασσα.

Η παγίδευση τους στα δίχτυα αλιευτικών σκαφών είναι η πιθανότερη αιτία θανάτου για τις 170 φώκιες που εντοπίσθηκαν στα παράλια της Κασπίας Θάλασσας, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Προστασίας της Φύσης, επισημαίνοντας ότι οι ψαράδες αφού αφαίρεσαν από τις περισσότερες φώκιες το δέρμα τους, τις πέταξαν στη θάλασσα και στη συνέχεια ξεβράστηκαν.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «κατά μήκος μερικών δεκάδων χιλιομέτρων των ακτών, στις οποίες είναι εφικτή η πρόσβαση, βρέθηκαν 170 φώκιες» εκ των οποίων «σχεδόν το 90% είναι μικρής ηλικίας, καθώς το μήκος τους δεν υπερβαίνει τα 60-80 εκατοστά, δηλαδή ήταν ηλικίας περίπου δύο ετών». «Η πιο πιθανή αιτία θανάτου, ήταν η παγίδευση τους στα αλιευτικά δίχτυα. Μετά από αυτό από τις περισσότερες νεκρές φώκιες , έβγαλαν το δέρμα τους, τις πέταξαν στην θάλασσα, η οποία στη συνέχεια της ξέβρασε στην ακτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός Προστασίας της Φύσης Αλεξάντρ Καζλόφ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέλαβε ο ίδιος τη διερεύνηση της υπόθεσης. «Η κατάσταση είναι κραυγαλέα. Απειλήθηκε ο πληθυσμός σπάνιων θηλαστικών, γιατί; Επειδή κάποιοι ψαρεύουν παράνομα αντζούγιες ενώ μεταναστεύουν και μετά προσπαθούν να εξαλείψουν τα ίχνη της λαθραλιείας», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός.

Αυτή τη στιγμή συστηματοποιούνται οι καταγραφές, οι φωτογραφίες και οι συντεταγμένες από τα GPS στις οποίες βρέθηκαν οι νεκρές φώκιες. Τα στοιχεία αυτά έχουν αποσταλεί στην αρμόδια εισαγγελία για την προστασία της φύσης και στη ρυθμιστική αρχή προστασίας της φύσης Rosprirodnadzor.

Χθες, έγινε γνωστό ότι επιστήμονες από τη Μόσχα και το Νταγκεστάν εντόπισαν στα παράλια της Κασπίας Θάλασσας κοντά στην πρωτεύουσα Μαχατσκαλά περισσότερες από 150 νεκρές φώκιες, σε πολλές από τις οποίες είχε αφαιρεθεί το δέρμα. Ο εκπρόσωπος του επιστημονικού κέντρου αποστολών «Θαλάσσια θηλαστικά», Βίκτορ Νικοφόροφ, περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρυσε μαζί με τους συνεργάτες δήλωσε χθες : «Η εικόνα είναι αποτρόπαια, ποτέ δεν έχω δει κάτι τέτοιο, κάθε 50 μέτρα στην παραλία και μια νεκρή φώκια»

Η φώκια της Κασπίας είναι το μοναδικό θηλαστικό που ζει στην Κασπία Θάλασσα. Τα ζώα αυτά έχουν συμπεριληφθεί στο Κόκκινο βιβλίο απειλούμενων ζώων της Ρωσίας, ενώ στο διεθνές Κόκκινο βιβλίο έχουν καταχωρηθεί ως είδος υπό εξαφάνιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2020 στα παράλια της Κασπίας στο Νταγκεστάν έχουν εντοπισθεί περισσότερες από 300 νεκρές φώκιες, ενώ παρόμοια περιστατικά είχαν καταγραφεί το 2012 και το 2016.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου οικολογίας και αειφόρου ανάπτυξης του κρατικού Πανεπιστημίου του Νταγκεστάν, Αλιμουράντ Γκαντζίεφ δήλωσε ότι πριν από 100 χρόνια στην Κασπία ο πληθυσμός της φώκιας υπερέβαινε το ένα εκατομμύριο, ενώ σήμερα υπολογίζεται σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις ότι ζουν στην Κασπία 50-70 χιλιάδες φώκιες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα