Ρωσία: Επανεκλογή Πούτιν στην προεδρία - Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Russian President Vladimir Putin speaks during a ceremony of presenting national awards marking the Defender of the Fatherland Day in the Kremlin in Moscow, Russia, Friday, Feb. 23, 2018. (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Russian President Vladimir Putin speaks during a ceremony of presenting national awards marking the Defender of the Fatherland Day in the Kremlin in Moscow, Russia, Friday, Feb. 23, 2018. (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP) AP

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανεξελέγη στην προεδρία της Ρωσίας, με τα exit poll να του δίνουν ποσοστό άνω του 70% των ψήφων

Πρόεδρος της Ρωσίας για τέταρτη φορά εκλέγεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πούτιν επανεκλέγεται με ποσοστό 73,9% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit poll του κρατικού ινστιτούτου VTsIOM.

Στη δεύτερη θέση, ο υποψήφιος του Κομμουνισιτκού Κόμματος Πάβελ Γκρουντίνιν εξασφαλίζοντας το 11,2%, μπροστά από τον υπερεθνικιστή Βλαντίμρ Ζιρινόφκσι (6,7%) και την προσκείμενη στη φιλελεύθερη αντιπολίτευση δημοσιογράφο Ξένια Σαμπτσάκ (2,5%), έπειτα από μία άτονη εκλογική διαδικασία που διασφαλίζει ότι ο Πούτιν θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2024.

Η Ρωσία έχει ένα μεγάλο μέλλον μπροστά της υπό την προϋπόθεση ότι ο λαός της θα παραμείνει ενωμένος

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Μόσχα και διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει ένα μεγάλο μέλλον μπροστά της υπό την προϋπόθεση ότι ο λαός της θα παραμείνει ενωμένος.

Μιλώντας από εξέδρα δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία μπροστά σε ένα ενθουσιασμένο πλήθος, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση όσων έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Αναφερόμενος στην κρίση των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι οι κατηγορίες ότι η Ρωσία έκανε κάτι τέτοιο είναι «ανοησίες», η Ρωσία δεν διαθέτει τέτοια όπλα και ότι εάν η επίθεση είχε γίνει με τέτοιο νευροτοξικό παράγοντα θα είχαν πεθάνει πολλοί άνθρωποι. Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συνεργασθεί με τις βρετανικές αρχές.

Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και μια ΜΚΟ ανέφεραν παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στη Ρωσία και αναμένεται να αναδείξουν και πάλι νικητή τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το μη κυβερνητικό παρατηρητήριο εκλογών Golos, το οποίο δημοσιεύει διαδικτυακά λίστα με εκλογικές παραβάσεις, είχε καταγράψει μέχρι νωρίς το μεσημέρι 1.764, στις οποίες περιλαμβάνονται και περιπτώσεις παρατηρητών που εμποδίστηκαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Το κίνημα του Αλεξέι Ναβάλνι, του σφοδρότερου εχθρού του προέδρου Πούτιν, στον οποίον έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές για νομικούς λόγους, λέει ότι έχει στείλει 33.000 εθελοντές ως παρατηρητές στις εκλογές.

Στην ιστοσελίδα του αναφέρονται εκατοντάδες περιστατικά νοθείας, κυρίως στη Μόσχα και στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, στην Αγία Πετρούπολη και το Μπασκορτοστάν στα Ουράλια Όρη.

(Φωτογραφία: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία, Πούτιν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ρωσικές εκλογές: Εκλογικές παραβάσεις καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Ρωσικές εκλογές: Για πρώτη φορά στις κάλπες η 'γενιά Πούτιν'

SHARE:

24Media Network