Ρωσία: Μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του Πούτιν στα εκλογικά κέντρα

Διαβάζεται σε 4'
Ρώσοι ψηφοφόροι
Ρώσοι ψηφοφόροι (AP Photo/Dmitri Lovetsky)

“Μεσημέρι κατά του Πούτιν”. Η διαμαρτυρία Ρώσων ψηφοφόρων που εναντιώνονται στον Πούτιν, την τρίτη και τελευταία ημέρα των προεδρικών εκλογών. Ήταν η “πολιτική διαθήκη του Ναβάλνι”.

Η ομάδα συνεργατών του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ανέφερε σήμερα, Κυριακή (17/3), τρίτη και τελευταία ημέρα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, ότι σημειώθηκαν σειρά διαμαρτυριών κατά της αναμενόμενης επανεκλογής του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στη ρωσική άπω Ανατολή, στο Βλαδιβοστόκ, το Νοβοσιμπίρσκ, το Ομσκ, το Ιρκούτσκ και άλλες πόλεις της Σιβηρίας, πολίτες συμμετείχαν στην εκστρατεία “Μεσημέρι κατά του Πούτιν”, όπως έδειξαν οι συνεργάτες του Ναβάλνι μέσω live stream στο YouTube. Στις εν λόγω διαμαρτυρίες, Ρώσοι πολίτες που στρέφονται κατά του Πούτιν προσήλθαν μαζικά στα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους είτε για να ψηφίσουν έναν από τους άλλους τρεις υποψηφίους απέναντι στον Πούτιν, ο οποίος αναμένεται ευρέως να κερδίσει με πολύ μεγάλο ποσοστό ενώ άλλοι έριξαν άκυρα ψηφοδέλτια, γράφοντας το όνομα του Ναβάλνι σε αυτά.

Αυτή η διαμαρτυρία έχει χαρακτηριστεί από την ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα “Novaya Gazeta”, ως η “πολιτική διαθήκη του Ναβάλνι”, καθώς ήταν μία από τις δράσεις που είχε προτείνει ο ίδιος, τον Ιανουάριο του 2024.

“Η ελπίδα είναι πάρα πολύ μικρή αλλά αν μπορείτε να κάνετε κάτι (σαν αυτό), κάντε το. Δεν έχει μείνει τίποτα από τη δημοκρατία“, είπε μια νεαρή γυναίκα σε εκλογικό τμήμα η οποία δεν έδωσε το όνομά της και το πρόσωπο της οποίας θολώθηκε από την ομάδα του Ναβάλνι. Μια άλλη νεαρή γυναίκα σε ένα άλλο εκλογικό τμήμα, που η ταυτότητά της επίσης δεν έγινε γνωστή, είπε πως ψήφισε τον “λιγότερο αμφιλεγόμενο” από τους τρεις υποψηφίους που αντιπαρατίθενται στον Πούτιν.

Με τη Ρωσία να εκτείνεται σε 11 διαφορετικές χρονικές ζώνες, οι διαμαρτυρόμενοι ψηφοφόροι είναι μάλλον διασκορπισμένοι αντί να συγκροτούν μια ενιαία μάζα, καθιστώντας δύσκολο το να εκτιμηθεί πόσοι άνθρωποι εμφανίστηκαν για την εκδήλωση διαμαρτυρίας. Το μέγεθος της ουράς σε κάθε εκλογικό τμήμα ποικίλλει από μερικές δεκάδες ανθρώπους μέχρι αυτό που φαίνεται να είναι αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι.

Δημοσιογράφοι του Reuters παρατήρησαν μια μικρή αύξηση στη ροή των ψηφοφόρων, ιδιαίτερα νεώτερων ανθρώπων, το μεσημέρι σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στη Μόσχα και το Γεκατερίνμπουργκ, με ουρές αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων. Ορισμένοι είπαν πως διαμαρτύρονται αν και δεν υπήρχαν εμφανή σημάδια που να τους διακρίνουν από τους συνηθισμένους ψηφοφόρους.

Ο Λεονίντ Βολκόφ, ένας εξόριστος συνεργάτης του Ναβάλνι ο οποίος δέχθηκε επίθεση με σφυρί την περασμένη εβδομάδα στο Βίλνιους, εκτίμησε πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πήγαν σε εκλογικά τμήματα στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη το Γεκατερίνμπουργκ και σε άλλες πόλεις.

Άλλοι αντίπαλοι του Πούτιν, όπως ο εξόριστος Ρώσος επιχειρηματίας Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, επίσης κάλεσε τους πολίτες να μην φοβούνται και να συμμετάσχουν στην εκστρατεία αυτή.

Η Γιούλια Ναβάλναγια, σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, που έχει υποσχεθεί, παρά την εξορία της, να συνεχίσει τον αγώνα του εκλιπόντος συζύγου της, είχε καλέσει τους Ρώσους να διαμαρτυρηθούν πηγαίνοντας να ψηφίσουν οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο εκτός του Πούτιν. Είχε καλέσει επίσης τους Ρώσους, που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση, να πάνε στα εκλογικά τμήματα την ίδια στιγμή, την Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι, για να δείξουν ότι είναι πολλοί.

Η ίδια συμμετείχε επίσης σε διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς, ανήρτησε στο X/Twitter φωτογραφίες που δείχνουν τη Ναβάλναγια να στέκεται στη σειρά στο Βερολίνο, όπου Ρώσοι στέκονται στην ουρά για να ψηφίσουν. Ακτιβιστές είπαν πως ορισμένοι άνθρωποι φώναξαν “Γιούλια, Γιούλια” και χειροκρότησαν.

Εδώ μπορείτε να δείτε live των συνεργατών του Ναβάλνι:

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία έχει φθάσει το 67,54%, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2018 αρκετές ώρες πριν από τη λήξη της ψηφοφορίας. Το 2018 η συμμετοχή έφθασε το 67,5%.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή που έχει σημειωθεί ποτέ σε προεδρικές εκλογές στη Ρωσία στη σύγχρονη εποχή ήταν τον Ιούνιο του 1991, όταν έφθασε το 74,7%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα