Ρωσικό βέτο στην ίδρυση διεθνούς δικαστηρίου για την πτήση MH17

Ρωσικό βέτο στην ίδρυση διεθνούς δικαστηρίου για την πτήση MH17

Η Ρωσία άσκησε το βέτο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να αποτρέψει την ίδρυση διεθνούς δικαστηρίου που θα δίκαζε τους υπεύθυνους για την κατάρριψη της πτήσης MH17

Η Ρωσία άσκησε το βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να αποτρέψει την επικύρωση του σχεδίου απόφασης διά του οποίου θα ιδρυόταν ένα ειδικό διεθνές ποινικό δικαστήριο για να δικάσει τους υπεύθυνους για την κατάρριψη του Boeing 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία πέρυσι.

Έντεκα από τις χώρες του δεκαπενταμελούς ΣΑ του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Μαλαισίας, της Αυστραλίας, της Ολλανδίας και της Ουκρανίας, ενώ τρεις χώρες απείχαν: η Κίνα, η Ανγκόλα και τη Βενεζουέλα.

Πριν από την ψηφοφορία τηρήθηκε ενός λεπτού για την απότιση φόρου τιμής στη μνήμη των θυμάτων.

Το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση MH17 από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ με 298 επιβάτες, στην πλειονότητά τους Ολλανδούς υπηκόους, καταρρίφθηκε και συνετρίβη σε ουκρανικό έδαφος υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών τον Ιούλιο του 2014.

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λιόου Τιονγκ Λάι είπε απευθυνόμενος στους πρεσβευτές των χωρών μελών του ΣΑ του ΟΗΕ μετά την ψηφοφορία πως το αποτέλεσμά της στέλνει ένα "επικίνδυνο μήνυμα ατιμωρησίας στον δράστη αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος".

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, η Σαμάνθα Πάουερ, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι "κανένα βέτο δεν θα εμποδίσει την έρευνα και την άσκηση διώξεων για αυτό το ειδεχθές έγκλημα".

"Οι προσπάθειες να εμποδιστεί η απονομή δικαιοσύνης το μόνο που κάνουν είναι να εντείνουν τον πόνο των οικογενειών των θυμάτων, που έχουν ήδη υπομείνει περισσότερα από όσα θα άντεχε ο καθένας από εμάς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του βέτο που άσκησε η Ρωσία σήμερα", πρόσθεσε η ίδια.

Η Ουκρανία και δυτικές χώρες κατηγορούν τους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ότι κατέρριψαν το επιβατικό αεροσκάφος χρησιμοποιώντας ένα προηγμένο πυραυλικό σύστημα ρωσικής κατασκευής. Η Μόσχα διαψεύδει τις κατηγορίες ότι προμήθευσε τους αντάρτες με συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων SA-11 Buk.

Η Ρωσία είχε καταθέσει ένα δικό της, εναλλακτικό σχέδιο απόφασης, το οποίο καλούσε να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος στον ΟΗΕ στην έρευνα για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους και απαιτούσε την απονομή δικαιοσύνης, χωρίς πάντως να προβλέπει την ίδρυση ειδικού διεθνούς ποινικού δικαστηρίου.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν έκρινε από τη δική του πλευρά ότι είναι πρόωρο να ιδρυθεί ένα διεθνές δικαστήριο. Τόνισε ότι το σχέδιο απόφασης τέθηκε σε ψηφοφορία η Μαλαισία και οι άλλες χώρες που το συνεισηγήθηκαν παρά το γεγονός ότι γνώριζαν ότι θα ασκείτο βέτο.

"Αυτό κατά την άποψή μας καταδεικνύει ότι οι πολιτικές σκοπιμότητες ήταν πιο σημαντικές για αυτούς από τους πρακτικούς στόχους. Αυτό φυσικά είναι λυπηρό", συνέχισε ο Τσούρκιν. "Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στη διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης, ανεξάρτητης και αντικειμενικής έρευνας για τα αίτια και τις συνθήκες της συντριβής", πρόσθεσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

Η Μαλαισία, η Αυστραλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ουκρανία διεξάγουν ποινική έρευνα για την κατάρριψη του Μπόινγκ που εκτελούσε την πτήση MH17. Εξάλλου το τελικό πόρισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ολλανδίας για τα αίτια της συντριβής αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο.

Την 21η Ιουλίου 2014 το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε εγκρίνει ομόφωνα μια απόφαση η οποία απαιτούσε αυτοί που ευθύνονται για την αεροπορική καταστροφή "να λογοδοτήσουν και όλα τα κράτη να συνεργαστούν πλήρως με τις προσπάθειες να υπάρξει απόδοση ευθυνών".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μαλαισία Boeing
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ολλανδοί ερευνητές ανέσυραν κι άλλα ανθρώπινα υπολείμματα από τον τόπο της συντριβής του Boeing 777 της Malaysia Airlines

Πτώση Boeing της Malaysia στην Ουκρανία: Νέο βίντεο αμέσως μετά τη συντριβή του

SHARE:

24Media Network