Ρουμπινί για Καϊλή: Η βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων τα πήρε σε μετρητά

Ρουμπινί για Καϊλή: Η βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων τα πήρε σε μετρητά
O Nouriel Roubini AP Photo/Virginia Mayo

"Χρηματιζόταν σε μετρητά και όχι σε άχρηστα κρυπτονομίσματα" σχολίασε καυστικά ο γνωστός οικονομολόγος, με αφορμή την εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο Qatargate. Γιατί έχει αποδομήσει τα crypto.

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο γνωστός αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προς την Εύα Καϊλή, χαρακτηρίζοντάς την ως “αρχιμαζορέτα” και διεφθαρμένη “βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων”.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ρουμπινί έγραψε συγκεκριμένα, για το Qatargate και την ελληνίδα ευρωβουλεύτρια: “Αυτή η διεφθαρμένη αρχιμαζορέτα, “βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων”, λάμβανε τις δωροδοκίες της σε μετρητά -δολάρια και ευρώ- και όχι σε άχρηστα κρυπτονομίσματα. Η απόλυτη υποκρισία!”.

Θύμισε ακόμη πως “η Εύα Καϊλή, η οποία ήταν υπέρ των κρυπτονομισμάτων, χάνει την αντιπροεδρία εν μέσω έρευνας για διαφθορά”.

Σε άλλη ανάρτησή του χρησιμοποίησε και εικονίδια για να περιγράψει τον αποτροπιασμό του, επαναλαμβάνοντας πως “η Εύα Καϊλή ήταν η ”βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων” (Queen of Crypto) και η μεγαλύτερη μαζορέτα (cheerleader) της ΕΕ”, σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα. “Τα crypto χάνουν τη μαζορέτα τους στην ΕΕ με αφορμή το σκάνδαλο του Κατάρ. Οι λομπίστες των Crypto “δείχνουν” τρεις κεντροδεξιούς ευρωβουλευτές ως πιθανούς “διαδόχους” της Καϊλή στον ρόλο αυτό”, αναφέρει ακόμη, χωρίς να κατονομάζει τους ευρωβουλευτές αυτούς. Ωστόσο, οι τρεις έχουν κατονομαστεί από διεθνή ΜΜΕ και πρόκειται για τον Γερμανό Stefan Berger, τον Τσέχο Ondřej Kovařík και την Lídia Pereira από την Πορτογαλία.

Ο Stefan Berger, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και ο Kovařík του Renew Europe ήταν μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας που έφτιαξε το εγχειρίδιο κανόνων των κρυπτονομισμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζί με την Καϊλή ανέκρουσαν την κριτική εναντίον των Crypto.

Ρουμπινί κατά κρυπτονομισμάτων

Ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί έχει αναφέρει προσφάτως πως ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων είναι ένα “εντελώς διεφθαρμένο οικοσύστημα”. Μιλώντας στα μέσα Νοεμβρίου σε πάνελ του CNBC στο Άμπου Ντάμπι, ο καθηγητής του New York University έκανε λόγο για τα επτά “C” των κρυπτονομισμάτων. Αυτά είναι όπως είπε, “συγκάλυψη, διαφθορά, απατεώνες, εγκληματίες, κατάδικοι, κράχτες πανηγυριών” (“Concealed, corrupt, crooks, criminals, con men, carnival barkers”). Όπως είπε μάλιστα ο Ν. Ρουμπινί, “το μάθημα των τελευταίων εβδομάδων με την κατάρρευση του FTX, είναι ότι “αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν από εδώ”. “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο CZ και η Binance έχουν άδεια λειτουργίας στα ΗΑΕ. Τους έχει απαγορευτεί η λειτουργία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ βρίσκονται υπό έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος”, είπε ο “Dr. Doom”. Ο “CZ” είναι ο Τσανπένγκ Ζάο, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου, Binance.

Τον Οκτώβριο άλλωστε, ο Ρουμπινί είχε επιτεθεί και εναντίον του Alex Mashinsky, ιδρυτή της πλατφόρμας δανεισμού και ανταλλαγής crypto, Celsius Networks, ο οποίος απέσυρε 10 εκατ. δολάρια από την πλατφόρμα πριν αυτή χρεοκοπήσει. Παράλληλα, επιτέθηκε και στην Κιμ Καρντάσιαν που προώθησε ένα κρυπτονόμισμα στο Instagram, χωρίς να αποκαλύψει ότι είχε πληρωθεί 250.000 δολάρια για να το κάνει.

“Τα κρυπτονομίσματα είναι η μεγαλύτερη απάτη που έχει υπάρξει ποτέ στην οικονομική ιστορία!”, έγραφε τότε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Νουριέλ Ρουμπινί, δηλώνοντας ότι “τα πιο κερδοσκοπικά κρυπτονομίσματα αξίζουν λιγότερα και από την κοπριά”. Πηγαίνοντά το ένα βήμα παραπέραμ είπε πως “είναι προσβολη τελικά να τα συγκρίνει με την κοπριά καθώς αυτή είναι πολύτιμη ως φυσικό λίπασμα ενώ τα τοξικά “shitcoins” είναι άχρηστα και μολύνουν το περιβάλλον”. “Εκατοντάδες διασημότητες έβγαλαν ωραία κέρδη διαφημίζοντας τα shitcoins των εγκληματιών και τις κρυπτο-απάτες, εξαπατώντας κορόιδα. Τα πρόστιμα είναι πολύ μικρά. Θα έπρεπε να διώκονται”, πρόσθετε, λίγους μήνες πριν “σκάσει” η απάτη στην οποία εμπλέκεται και η κ. Καϊλή, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας ήταν και τα κρυπτονομίσματα.

Κριτική για το “λόμπι των κρυπτονομισμάτων” και την εμπλοκή της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, είχε ασκήσει με δημοσίευμά του και το Politico. Και το Politico είχε χαρακτηρίσει την Εύα Καϊλή ως “Crypto cheerleader”. Η Εύα Καϊλή παρέμενε μέχρι πρόσφατα ως μία από τις πιο θερμές υποστηρίκτριες των κρυπτονομισμάτων, τα οποία έχουν υποστεί καθίζηση στην αγορά.

Σημειώνεται πως η κ. Καϊλή μπαίνει στο μικροσκόπιο και της ελληνικής δικαιοσύνης. Με βάση επείγουσα παραγγελία του επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελία Χρήστου Μπαρδάκη θα ερευνηθεί για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση να μην διώκεται ήδη στο Βέλγιο για τα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα