Ryanair: Κίνδυνος για απεργία παραμονές Χριστουγέννων

Ryanair: Κίνδυνος για απεργία παραμονές Χριστουγέννων
Αεροπλάνο της Ryanair (AP Photo/Claude Paris, File) AP

Οι πιλότοι σε Ιρλανδία, Γερμανία, Πορτογαλία και Ιταλία προειδοποιούν με κινητοποιήσεις που θα ακύρωναν τα σχέδια πολλών ενόψει εορτών

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι πιλότοι της Ryanair, σε αρκετές χώρες, προειδοποιώντας για απεργίες παραμονές των Χριστουγέννων, κάτι που θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα σε πολλούς ταξιδιώτες που έχουν κανονίσει να πάνε κάπου για τις γιορτές και χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων.

Ήδη οι πιλότοι της εταιρείας με έδρα το Δουβλίνο ανακοίνωσαν τα σχέδια τους για απεργία την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, ενώ για κινητοποιήσεις προειδοποιούν αντίστοιχα οι γερμανοί πιλότοι της εταιρείας, καθώς επίσης οι συνάδελφοί τους στην Ιταλία και στην Πορτογαλία.

Οι πιλότοι της μεγαλύτερης, από πλευράς αριθμού επιβατών, αεροπορικής εταιρείας στην Ευρώπη αντιδρούν στην ανακοίνωση της εταιρείας για ακύρωση 20.000 πτήσεων με δικαιολογία την έλλειψη έφεδρων πιλότων εξαιτίας της μη συμμόρφωσής της με αλλαγές στο καθεστώς απ’ τους ιρλανδικούς ρυθμιστικούς φορείς.

Το συνδικάτο των πιλότων στη Γερμανία Vereinigung Cockpit (VC) διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να επαναπαυτεί μέχρι η Ryanair να συμφωνήσει σε μια συλλογική σύμβαση εργασίας, το μεγάλο αγκάθι μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί απεργία ανά πάσα στιγμή, αλλά υποσχέθηκε πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει στο διάστημα 23 με 26 Δεκεμβρίου.

«Θέλουμε να καταλήξουμε σε συμβάσεις με την Ryanair. Δεν βλέπουμε άλλο τρόπο» δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου VC, Ilja Schulz, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη.

Απ’ την πλευρά της η εταιρεία, που έχει προσφέρει σημαντικές αυξήσεις στις αμοιβές που έχουν αποδεχτεί όμως λιγότεροι απ’ το 1/3 του συνόλου των 87 βάσεων της, κατά το Reuters, ανακοίνωσε πως δεν έχει λάβει κάποια ειδοποίηση περί απεργίας απ’ τους γερμανούς πιλότους της.

«Αν συμβεί κάτι τέτοιο η Ryanair θα το αντιμετωπίσει, αλλά δεν θα συμφωνήσουμε ή αναγνωρίσουμε το συνδικάτο των πιλότων της Lufthansa ( VC), ανεξάρτητα απ’ το όποια δράση λάβει χώρα», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Στο Δουβλίνο η εταιρεία απασχολεί περίπου 360 πιλότους, οι οποίοι όμως κατά συντριπτική πλειοψηφία διεκδικούν νέο τρόπο εκπροσώπησής τους στις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία. Κι αυτό γιατί απ’ τους συνολικά 4.200 πιλότους πολλοί εργάζονται μέσω τρίτης εταιρείας και δεν έχουν κάποιο σωματείο. Πρόβλημα για τους πιλότους είναι ότι θεωρούν πως είναι λίγοι για να βγάλουν πέρα το πρόγραμμα πτήσεων. Γι’ αυτό και πριν από λίγο καιρό αρνήθηκαν την προσφορά της εταιρείας για bonus 20% προκειμένου να πετάνε και στα ρεπό τους.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian, (AP Photo/Claude Paris, File)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα