Σάλος στην Ιταλία: Προειδοποιήσεις δικαστή για πρωτοφανή πολιτική διαφθορά

Σάλος στην Ιταλία: Προειδοποιήσεις δικαστή για πρωτοφανή πολιτική διαφθορά

"Οι πολιτικοί δεν σταμάτησαν να κλέβουν, σταμάτησαν να έχουν ντροπή", δήλωσε ο ανώτατος δικαστής, ο οποίος πριν από 24 χρόνια ηγήθηκε της επιχείρησης "Καθαρά Χέρια", που έριξε τα θεμέλια ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος

"Θύελλα" έχει προκαλέσει στην Ιταλία η προειδοποίηση ενός εκ των εξεχόντων δικαστών της χώρας, για πρωτοφανή επίπεδα διαφθοράς μεταξύ των πολιτικών, με τον ρόλο της δικαστικής εξουσίας να τίθεται επί τάπητος.

Ο Πιερκαμίλο Νταβίγκο, ανώτατος δικαστής, έγινε γνωστός πριν από 24 χρόνια, καθώς ήταν ένας από τους εισαγγελείς του Μιλάνου που ηγήθηκαν της έρευνας "Καθαρά Χέρια" κατά της διαφθοράς, που ξεθεμελίωσε ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα.

Σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα “Corriere della Sera” της Παρασκευής, ο Νταβίγκο, που ηγείται της Εθνικής Ένωσης Δικαστικών της Ιταλίας, υποστήριξε ότι η διαφθορά των πολιτικών σήμερα, είναι ακόμη χειρότερη, από αυτήν του 1992, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση Ρέντσι για την αποτυχία της να την αντιμετωπίσει.

"Οι πολιτικοί δε σταμάτησαν να κλέβουν, αλλά έχουν σταματήσει να αισθάνονται ντροπή, όταν το πράττουν. Τώρα ζητούν με πείσμα το δικαίωμα να κάνουν ότι έκαναν με μυστικότητα" δήλωσε ο Νταβίγκο.

Η Ιταλία είχε την 61η θέση στη λίστα διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2015 κατατασσόμενη δεύτερη από το τέλος, μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ και πάνω μόνο από τη Βουλγαρία. Σε σύγκριση με το 2014, η γειτονική χώρα κατατάχθηκε κάτω από την αξιολόγηση της Ελλάδας και της Ρουμανίας, σε θέματα διαφθοράς.

Ο Ιταλός δικαστής υποστήριξε επίσης, ότι οι εξουσίες των δικαστών για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, έγιναν ασθενέστερες, μετά τη νομοθεσία που ψήφισε η κυβέρνηση του κεντροδεξιού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και κεντροαριστερών ηγετών, όπως, ο Ματέο Ρέντσι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δε σχολίασε τη συνέντευξη του δικαστή, ο οποίος το Σάββατο δέχτηκε τα πυρά των συμμάχων του Ρέντσι στο Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και άλλων κομμάτων που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό ενώ επικροτήθηκε από το κίνημα των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και την ακροδεξιά Λίγκα του Βορρά.

Πηγή: Reuters

SHARE:

24Media Network