Σάλος στο Ιράν: Τρέιλερ για έργο του Σαίξπηρ δείχνει άνδρες και γυναίκες να χορεύουν μαζί

Συλλήψεις για το βίντεο που εμφανίζει άνδρες και γυναίκες να χορεύουν μαζί

Η σκηνοθέτης και ο διευθυντής του θεάτρου που θα παιζόταν η παράσταση συνελήφθησαν καθώς το τρέιλερ θεωρήθηκε ανάρμοστο για τα ήθη της χώρας, για να αφεθούν αργότερα ελεύθεροι χωρίς εγγύηση.

Δύο προσωπικότητες της θεατρικής σκηνής της Τεχεράνης συνελήφθησαν εξαιτίας ενός τρέιλερ που διαφήμιζε μια παράσταση του Σαίξπηρ, το οποίο έδειχνε άνδρες και γυναίκες να χορεύουν μαζί, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna.

Η Μαριάμ Καζεμί, η σκηνοθέτης του έργου "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" και ο Σαΐντ Ασαντί, διευθυντής του Θεάτρου της Πόλης της Τεχεράνης όπου δίνονταν οι παραστάσεις του έργου, συνελήφθησαν χθες, Κυριακή με εντολή της δικαστικής αρχής. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται τον Σαχράμ Καραμί, διευθυντή του Τμήματος Τεχνών του Θεάματος στο υπουργείο Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης, σύμφωνα με τον οποίο "το είδος της μουσικής" που ακούγεται στο τρέιλερ όπως και "οι κινήσεις" των ηθοποιών προκάλεσαν όχληση.

Αυτό το ολιγόλεπτο βίντεο που αναδημοσιεύτηκε πολλές φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει άνδρες και γυναίκες να χορεύουν μαζί, κάτι που απαγορεύεται δια νόμου στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Irna, η δικαστική αρχή όρισε το ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ριάλ (19.000 ευρώ στην τιµή συναλλάγματος της ηµέρας στην ελεύθερη αγορά) κατ΄άτομο ως την εγγύηση που πρέπει να καταβληθεί για την απελευθέρωση της Μαριάμ Καζεμί και του Σαΐντ Ασαντί. Και οι δύο αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι αύριο, Τρίτη, μετά την καταβολή της εγγύησης, σύμφωνα με το Irna.

Η Καζεμί και ο Ασαντί συνελήφθησαν έπειτα από επτά βραδιές παραστάσεων του έργου στο Θέατρο της Πόλης της Τεχεράνης, μια από τις διασημότερες αίθουσες της ιρανικής πρωτεύουσας. Η τελευταία παράσταση που επρόκειτο να δοθεί χθες, Κυριακή, ακυρώθηκε.

Ιρανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, τονίζοντας ότι ο υπουργός Πολιτισμού Αμπάς Σαλεχί μεσολάβησε υπέρ αυτών.

"Το πρόβλημα ήταν το τρέιλερ, όχι το έργο", διευκρίνισε. Οι δύο κρατούμενοι δεν χρειάστηκε να πληρώσουν εγγύηση ύψους τριών δισεκατομμυρίων ριάλ (19.000 ευρώ στην τιµή συναλλάγματος της ηµέρας στην ελεύθερη αγορά) κατ΄άτομο, που είχε ορίσει η δικαστική αρχή.

Η Καζεμί και ο Ασαντί συνελήφθησαν έπειτα από επτά βραδιές παραστάσεων του έργου στο Θέατρο της Πόλης της Τεχεράνης, μια από τις διασημότερες αίθουσες της ιρανικής πρωτεύουσας. Η τελευταία παράσταση που επρόκειτο να δοθεί χθες, Κυριακή, ακυρώθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τεχεράνη: Εντοπίστηκαν χαμένα έργα του Πικάσο

Ιράν: Συνετρίβη μαχητικό F5- Νεκρός ο κυβερνήτης του

Ιράν: Δύο νεκροί από σεισμό 6 Ρίχτερ

Το Ιράν παρουσιάζει νέο μαχητικό τζετ και πυραυλικό εξοπλισμό

SHARE: