Σαουδική Αραβία: Καταγγελία για επιβολή θανατικής ποινής σε ακτιβιστές

Σαουδική Αραβία: Καταγγελία για επιβολή θανατικής ποινής σε ακτιβιστές
A Muslim hajji pilgrim washes, performing ablution before offering early morning prayers at Jabal Al Rahma holy mountain, or the mountain of forgiveness, at Arafat for the annual hajj pilgrimage, outside the holy city of Mecca, Saudi Arabia, Monday, Aug. 20, 2018. More than 2 million Muslims have begun the annual hajj pilgrimage, one of the five pillars of Islam which is required of all able-bodied Muslims once in their lifetime.(AP Photo/Dar Yasin) AP

Δημοκρατία και δημοκρατικά δικαιώματα αγνοούνται στη Σαουδική Αραβία. Τι καταγγέλλει η HRW για ακτιβιστές που κινδυνεύουν άμεσα με θάνατο.

Εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε να επιβληθεί η θανατική ποινή σε πέντε πρόσωπα από την Ανατολική Επαρχία του σουνιτικού βασιλείου, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχουν προσαχθεί ενώπιον ενός ειδικού δικαστηρίου για υποθέσεις τρομοκρατίας, το οποίο περιβάλλεται από άκρα μυστικότητα, κατήγγειλαν μη κυβερνητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Ανάμεσα σε αυτά τα πέντε πρόσωπα είναι η σιίτισα Ίσρα αλ Γομγάμ, η πρώτη γυναίκα — σύμφωνα με σαουδάραβες ακτιβιστές — που κινδυνεύει να της επιβληθεί η θανατική ποινή εξαιτίας των πρωτοβουλιών της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο. Την βαρύνουν κατηγορίες όπως η υποκίνηση διαδηλώσεων και η ηθική υποστήριξη προς ταραξίες.

«Κάθε εκτέλεση είναι φρικιαστική, αλλά το να ζητείται (να επιβληθεί) η θανατική ποινή σε ακτιβιστές και ακτιβίστριες όπως είναι η Ίσρα αλ Γομγάμ, η οποία δεν κατηγορείται καν για βίαιη συμπεριφορά, είναι τερατώδες», τόνισε η Σάρα Λία Ουίτσον, επικεφαλής της διεύθυνσης της HRW για τη Μέση Ανατολή, σε μια ανακοίνωση της ΜΚΟ που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Η ALQST, μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία που εδρεύει στο Λονδίνο (σ.σ. έλκει το όνομά της από έναν όρο του Κορανίου που μεταφράζεται «δικαιοσύνη»), αναφέρθηκε στην υπόθεση της Γομγάμ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η γραμματεία τύπου και επικοινωνίας της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. Σύμφωνα με ακτιβιστές, η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη και οι αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κατά τις οποίες οι πέντε κατηγορούμενοι έχουν ήδη εκτελεστεί δεν ευσταθούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα