Σε νέα φυλακή ο Μάνινγκ

Σε νέα φυλακή ο Μάνινγκ

Σε άλλη φυλακή θα μεταφερθεί ο νεαρός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος φέρεται να διέρρευσε στον ιστότοπο Wikileaks απόρρητα αμερικανικά έγγραφα, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το Πεντάγωνο

Ο 23χρονος Μάνινγκ κρατείται από τον Ιούλιο του 2010 στην στρατιωτική φυλακή του Κουάντικο , τώρα αναμένεται να μεταφερθεί σε άλλη στρατιωτική φυλακή στο Κάνσας.

"Σε αυτό το στάδιο της υπόθεσης, αποφασίσαμε ότι το νέο σωφρονιστικό κατάστημα του Φρτ Λίβενουορθ στο Κάνσας είναι πιο κατάλληλο για την προσωρινή κράτηση του στρατιώτη Μάνινγκ", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο νομικός σύμβουλος του Πενταγώνου Τζε Τζόνσον διευκρινίζοντας ότι η μεταφορά του θα είναι άμεση.

Οι συνθήκες κράτησης του πρώην αναλυτή των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν προκαλέσει τους τελευταίους μήνες έντονες επικρίσεις, καθώς είναι απομονωμένος και τον κακομεταχειρίζονται.

Ο δικηγόρος του Μάνιγκ έχει κάνει μήνυση για τις συνθήκες κράτησης του νεαρού ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει ότι οι στρατιωτικές αρχές που ασχολούνται με την υπόθεσή του καταχρώνται τις εξουσίες τους χαρακτηρίζοντάς τον κρατούμενο υψηλού κινδύνου, εκτιμώντας ότι έχει αυξημένες πιθανότητες να αυτοκτονήσει και ζητώντας να κρατείται σε συνθήκες μεγίστης ασφαλείας.

"Με τους υπάρχοντες περιορισμούς εκτός του ότι κοιμάμαι γυμνός τη νύχτα, με κρατούν και στην απομόνωση", έγραψε το Μάρτιο ο στρατιώτης επισημαίνοντας ότι τη νύχτα πρέπει να δίνει στους δεσμοφύλακες όλα τα ρούχα του.

Επιπλέον δεν του επιτρέπεται να έχει στο κελί του τα προσωπικά του αντικείμενα, μπορεί να διαβάζει μόνο ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό κάθε φορά το οποίο είναι αναγκασμένος να επιστρέφει στο τέλος της ημέρας, ενώ του απαγορεύεται να ασκείται στο κελί του.

Σύμφωνα πάντως με τον Τζόνσον η μεταφορά του δεν συνδέεται με αυτές τις επικρίσεις, καθώς η κράτησή του είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς.

Ο Μάνινγκ έπρεπε να βρίσκεται κοντά στην Ουάσινγκτον μέχρι να ολοκληρωθεί η ψυχολογική του αξιολόγηση και να εκτιμηθεί αν είναι ικανός να δικαστεί, πρόσθεσε ο Τζόνσον, επισημαίνοντας ότι αυτή η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

Η φυλακή του Κουάντικο δεν έχει προβλεφθεί για μακροχρόνια κράτηση, αντίθετα αυτή του Φορτ Λίβενουορθ, στην οποία υπάρχουν γιατροί και ψυχολόγοι, είναι πιο κατάλληλη για να αναλαμβάνει κρατούμενους όπως ο Μάνινγκ, εξήγησε από τη μεριά του ο αντισυνταγματάρχης Ντον Χίλτον, διοικητής της φυλακής Φορτ Λίβενουορθ.

Στη νέα φυλακή ο Μάνινγκ θα μπορεί να δέχεται επισκέπτες "όπως στο Κουάντικο", επεσήμανε ο Τζόνσον. Πάντως στις αρχές του μήνα ο ειδικός επιθεωρητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Χουάν Μέντεθ είχε εκφράσει την αγανάκτησή του επειδή δεν είχε πρόσβαση χωρίς επιτήρηση στον Αμερικανό στρατιώτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Wikileaks
SHARE:

24Media Network