Σε επίπεδο - ρεκόρ η μετανάστευση Εβραίων της Γαλλίας

Σε επίπεδο - ρεκόρ η μετανάστευση Εβραίων της Γαλλίας

Νέο ιστορικό υψηλό το 2015 για τη μετανάστευση των Εβραίων της Γαλλίας στο Ισραήλ. Τι ανακοίνωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι

Η μετανάστευση Εβραίων της Γαλλίας στο Ισραήλ κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό το 2015, ανακοίνωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μια τάση η οποία κυρίως εξηγείται, σύμφωνα με τους ίδιους, από την έλλειψη ασφάλειας από την αβεβαιότητα στο πεδίο της οικονομίας.

Περίπου 8.000 εβραίοι της Γαλλίας καταγράφηκε ότι μετανάστευσαν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του 2015, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Μετανάστευσης, κάνοντας λόγο για ένα «ρεκόρ το οποίο δεν είχε καταγραφεί ποτέ» στο παρελθόν.

Τα οριστικά στοιχεία για το 2015 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Υπολογίζεται ότι 500.000 ως 600.000 εβραίοι ζουν στη Γαλλία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη και την τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου — μετά από αυτήν στο Ισραήλ και εκείνη των ΗΠΑ.

Μετά την επίθεση του Ιανουαρίου εναντίον ενός εβραϊκού πολυκαταστήματος στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε απευθύνει την πρόσκληση στους εβραίους της Γαλλίας και της Ευρώπης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ.

Η μετανάστευση εβραίων της Γαλλίας στο Ισραήλ αυξήθηκε φέτος κατά 10% σε σύγκριση με το 2014, σύμφωνα με την οργάνωση Εβραϊκό Πρακτορείο για το Ισραήλ (Agence juive pour Israël), μια ημικρατική οργάνωση η οποία χειρίζεται θέματα μετανάστευσης στο Ισραήλ.

«Αυτή η αύξηση αναμένεται να συνεχιστεί στο εγγύς μέλλον», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Πρακτορείου Άβι Μάγερ.

Κατά τον ίδιο, η «εντεινόμενη αίσθηση ανασφάλειας και η αβεβαιότητα στο οικονομικό επίπεδο» είναι οι βασικές αιτίες της τάσης αυτής.

Οι εβραίοι της Γαλλίας έχουν «την αίσθηση ότι το Ισραήλ θα τους προσφέρει ευκαιρίες (να οικοδομήσουν) ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε ο Μάγερ.

Το 2015 η μετανάστευση προς το Ισραήλ, γνωστή και ως Αλίγια («άνοδος») αναμένεται να καταγράψει ρεκόρ 15ετίας, με 30.000 νέους εβραίους μετανάστες, σύμφωνα με το Εβραϊκό Πρακτορείο. Πέραν της Γαλλίας, μεγάλοι αριθμοί εβραίων μετανάστευσαν στο Ισραήλ από την Ουκρανία (7.300), από τη Ρωσία (7.100) και από τη Βόρεια Αμερική (περίπου 3.500).

Το Ισραήλ έχει πάγια πολιτική να ενθαρρύνει τους εβραίους να μεταναστεύουν στο Ισραήλ. Πάνω από τρία εκατομμύρια το έχουν πράξει από την ανακήρυξη του κράτους του Ισραήλ, το 1948.

SHARE:

24Media Network