Σε πανηγυρικό κλίμα η πρώτη εμπορική πτήση ΗΠΑ - Κούβα μετά από 50 χρόνια

Σε πανηγυρικό κλίμα η πρώτη εμπορική πτήση ΗΠΑ - Κούβα μετά από 50 χρόνια

Οι πτήσεις τσάρτερ ήταν η μοναδική αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών που υπήρχε από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου

Το επόμενο βήμα στην προσπάθεια ενίσχυσης των δεσμών τους, έκαναν οι ΗΠΑ και η Κούβα την Τετάρτη, όταν και πραγματοποιήθηκε η πρώτη τακτική εμπορική πτήση από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο νησί μετά από 50 και πλέον χρόνια.

Η πτήση της αμερικανικής αεροπορικής εταιρίας JetBlue με 150 επιβάτες απογειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (ώρα ΗΠΑ) από το Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα και μετά από λιγότερο από μία ώρα, προσγειώθηκε στη Σάντα Κλάρα, στην κεντρική Κούβα.

Η συγκεκριμένη πτήση είναι η πρώτη από δεκάδες που έχουν προγραμματιστεί να γίνονται καθημερινά και θα συνδέουν πόλεις των ΗΠΑ με εννέα κουβανικά αεροδρόμια, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε θέρετρα.

Η τακτική αεροπορική γραμμή "κόπηκε" κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και οι πτήσεις τσάρτερ ήταν από τότε η μοναδική σύνδεση από αέρος που υπήρχε.

Ενόψει της πτήσης, στο αεροδρόμιο του Φορτ Λόντερντεϊλ υπήρχε εορταστική ατμόσφαιρα, με ένα συγκρότημα σάλσα να ντύνει μουσικά την επιβίβαση και τους συγκεντρωμένους να αρχίζουν τον χορό. Επευφημίες, χειροκροτήματα και πολλά μπαλόνια συνόδευαν επίσης την ιστορική πτήση.

Να σημειωθεί ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να απαγορεύει στους πολίτες των ΗΠΑ να επισκεφτούν ως τουρίστες την Κούβα, ωστόσο τα ταξίδια επιτρέπονται για 12 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών.

Πηγή: France24

SHARE: