Σεισμός στην Αϊτή: Στους 17 αυξήθηκαν οι νεκροί

Σεισμός στην Αϊτή: Στους 17 αυξήθηκαν οι νεκροί
Οι πρώτες εκτιμήσεις μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή κάνουν λόγο για 353 κατεστραμμένα σπίτια AP

Ο σεισμός και οι ισχυροί μετασεισμοί που τον ακολούθησαν έγιναν αισθητοί ως την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους που ακόμη δεν έχουν συνέλθει από την τραγωδία του 2010.

Ο σεισμός 5,9 βαθμών που έπληξε το βράδυ του Σαββάτου τη βορειοδυτική Αϊτή προκάλεσε τον θάνατο 17 ανθρώπων, τους τραυματισμούς άλλων σχεδόν 350, κατέστρεψε ολοσχερώς 353 σπίτια και προκάλεσε ζημιές σε άλλα 7.430, σύμφωνα με έναν νεότερο απολογισμό τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το υπουργείο Εσωτερικών.

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην παραθαλάσσια πόλη Πορτ-ντε-Πε, την πιο κοντινή στο επίκεντρο του σεισμού. Στην κοινότητα Γκρος Μορν, νοτιότερα, καταγράφηκαν επτά θάνατοι και ακόμη ένας στην πόλη Σεν Λουί ντι Νορ.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις των ομάδων που εστάλησαν στο πεδίο κάνουν λόγο για 353 κατεστραμμένα σπίτια και άλλα 7.430 που έχουν υποστεί μεγάλες ή ελαφρύτερες ζημιές», διευκρίνισαν οι αρχές της Αϊτής στην πιο πρόσφατη ανακοίνωσή τους για την κατάσταση.

Τέσσερα σχολεία καταστράφηκαν στην πόλη Πιλάτ, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 5.000 κατοίκων.

Οι αρχές διένειμαν πόσιμο νερό και 4.000 κιτ με τρόφιμα στις πέντε κοινότητες που επλήγησαν περισσότερο.

Ο σεισμός και οι ισχυροί μετασεισμοί που τον ακολούθησαν το Σαββατοκύριακο έγιναν αισθητοί ως την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους που ακόμη δεν έχουν συνέλθει από την τραγωδία του 2010.

Τη 12η Ιανουαρίου 2010, σεισμός 7,0 βαθμών κοντά στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς προκάλεσε τεράστια καταστροφή: έχασαν τη ζωή τους πάνω από 200.000 άνθρωποι, άλλοι 300.000 και πλέον τραυματίστηκαν και 1,5 εκατ. κάτοικοι έμειναν άστεγοι. Η κατάσταση πολλών κτιρίων έπειτα από εκείνο τον σεισμό παραμένει μέχρι και σήμερα επισφαλής ως επικίνδυνη και το πρόβλημα της στέγης παραμένει ένα από τα πιο πιεστικά στην πάμπτωχη χώρα της Καραϊβικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα