“Σφίγγει τα λουριά” ο Τζεντιλόνι: Αποκλείει παράταση αναστολής των δημοσιονομικών κανόνων το 2024 στην ΕΕ

“Σφίγγει τα λουριά” ο Τζεντιλόνι: Αποκλείει παράταση αναστολής των δημοσιονομικών κανόνων το 2024 στην ΕΕ
Πάολο Τζεντιλόνι AP

Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, ο Πάολο Τζεντολόνι δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραταθεί η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2024.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε πως είναι σίγουρος ότι μια συμφωνία για την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του έτους, αποκλείοντας παράταση της αναστολής τους το 2024.

Οι κανόνες της ΕΕ, το αποκαλούμενο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έχουν ανασταλεί από το 2020 ώστε να βοηθηθούν οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την πανδημία της COVID-19 και τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Οι κανόνες, που θέτουν όρια στα δημοσιονομικά ελλείμματα και στο χρέος, αναμένεται να εφαρμοστούν και πάλι το 2024 και η ΕΕ έχει αποδυθεί σε μια μάχη με τον χρόνο για να καταρτίσει ένα νέο εγχειρίδιο κανόνων που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλα τα κράτη μέλη, με την Ιταλία να τάσσεται υπέρ μιας πιο επιεικούς προσέγγισης σε σχέση με ορισμένες κυβερνήσεις της βόρειας Ευρώπης.

«Είμαι σίγουρος, θα έλεγα πρέπει να είμαι σίγουρος, πως μια συμφωνία (για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες) μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του έτους», δήλωσε ο Τζεντιλόνι στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ The European House – Ambrosetti που διεξάγεται στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας.

«Η αναστολή δεν θα παραταθεί το 2024», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Τζεντιλόνι φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα, 28 Αυγούστου, ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζανκάρλο Τζορτζέτι, ο οποίος είπε πως μια συμφωνία είναι πιθανόν ανέφικτη μέχρι το τέλος του 2023, κάτι το οποίο αποδέχεται τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ιταλία ετοιμάζει έναν δύσκολο προϋπολογισμό για το 2024 στον οποίο θα επιδιώξει να συμβιβάσει τις υποσχέσεις για μειώσεις φόρων της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι με μείωση του ελλείμματος ενώ αντιμετωπίζει οικονομική επιβράδυνση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα