Σφοδρές αντιδράσεις για τη θηριωδία του Ισραήλ στη Γάζα – Εικόνες απόλυτης φρίκης

Διαβάζεται σε 6'
Σφοδρές αντιδράσεις για τη θηριωδία του Ισραήλ στη Γάζα – Εικόνες απόλυτης φρίκης
Τραυματίες σε νοσοκομείο στη Γάζα AP Photo Abed Khaled

Το αιματοκύλισμα που εκτυλίχθηκε στο νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα, όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ξέσπασμα οργής σε παλαιστινιακές πόλεις.

Η φρίκη του πολέμου αποτυπώθηκε για ακόμη μια φορά με τον χειρότερο τρόπο στον άμαχο πληθυσμό. Αεροπορική επιδρομή που, σύμφωνα με την Παλαιστίνη προήλθε από τις ισραηλινές δυνάμεις, έπληξε το νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα, με τις υπάρχουσες πληροφορίες να κάνουν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς, που ενδέχεται να αγγίξουν και τους 500.

Το εν λόγω νοσοκομείο, πέρα από τους ασθενείς και το προσωπικό, φιλοξενούσε και Παλαιστίνιους που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και βρήκαν εκεί καταφύγιο, μετά την εντολή εκκένωσης του Ισραήλ.

Παρόλο που δεν υπάρχει προς το παρόν ακριβής αριθμός των θυμάτων της επίθεσης, το γεγονός ότι εντός του νοσοκομείου βρίσκονταν τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι, φαίνεται να επιβεβαιώνει τις τραγικές εκτιμήσεις για εκατοντάδες νεκρούς.

Στον απόηχο της μαζικής αυτής επίθεσης, ο πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου αποτυπώνει τη στιγμή που η ρουκέτα χτυπά το νοσοκομείο, με την εικόνα να προκαλεί σοκ. Ακολουθούν, δε, εικόνες απόλυτου χάους στα νοσοκομεία.

Για “έγκλημα πολέμου” μιλά η Χαμάς – Την Παλαιστινιακή Τζιχάντ “δείχνει” το Ισραήλ

Λίγη μόλις ώρα μετά την αποτρόπαια αυτή επίθεση του Ισραήλ, το γραφείο Τύπου της Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για “ένα νέο έγκλημα πολέμου”.

“Ένα νέο έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε από την κατοχή στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Al-Ahli Arabi στο κέντρο της πόλης της Γάζας, με αποτέλεσμα να έρθουν δεκάδες μάρτυρες και τραυματίες στο Ιατρικό Συγκρότημα Al-Shifa λόγω του βομβαρδισμού. Πρέπει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο στέγασε εκατοντάδες ασθενείς, τραυματίες και εκτοπισμένους από τα σπίτια τους λόγω των αεροπορικών επιδρομών”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αποτρόπαιο θέαμα από την επίθεση στη Γάζα AP Photo Abed Khaled

“Από την ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων του Ισραηλινού Στρατού, πραγματοποιήθηκε φραγμός ρουκετών εχθρού προς το Ισραήλ, ο οποίος πέρασε στην περιοχή του νοσοκομείου, όταν χτυπήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, από πολλές πηγές που έχουμε, η οργάνωση Παλαιστινιακή Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για το πλήγμα στο νοσοκομείο” αναφέρουν από την πλευρά τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ενώ ο Νετανιάχου επέρριψε την ευθύνη στους “βάρβαρους τρομοκράτες της Γάζας που έπληξαν το νοσοκομείο”.

Ηγέτης Χαμάς: Οι ΗΠΑ φέρουν την ευθύνη για την επίθεση στο νοσοκομείο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνες για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας που σκότωσε εκατοντάδες Παλαιστίνιους, δήλωσε ο ηγέτης της παλαιστινιακής Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε τηλεοπτική ομιλία αργά απόψε, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον έδωσε στο Ισραήλ “την κάλυψη για την επιθετικότητά του”.

“Η σφαγή στο νοσοκομείο επιβεβαιώνει τη βαρβαρότητα του εχθρού και την έκταση του αισθήματος ήττας του”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η επίθεση θα είναι “ένα νέο σημείο καμπής”.

Ο Χανίγια κάλεσε όλο τον παλαιστινιακό λαό “να βγει έξω και να έρθει αντιμέτωπος με την κατοχή και τους εποίκους”. Κάλεσε επίσης όλους τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους να οργανώσουν διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ.

Ο Αμπάς ακύρωσε την συνάντηση με τον Μπάιντεν

Στον απόηχο της δολοφονικής επίθεσης στο νοσοκομείο, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Η συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Ιορδανία.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι ο Αμπάς επέστρεφε στη Ραμάλα, την έδρα της κυβέρνησής του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Διεθνής καταδίκη για την επιδρομή

Αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο προκάλεσαν τα χτυπήματα σε νοσοκομείο και σχολείο στη Γάζα.

“Μια επίθεση κατά πολιτικών υποδομών δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο” δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Σε ερώτηση αν στην κοινή θέση του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί τη δήλωση του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ότι η διακοπή πρόσβασης κάθε αγαθού στη Λωρίδα της Γάζας συνιστά παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, ο Σαρλ Μισέλ συμφώνησε, λέγοντας: “Όταν κόβεις βασικές υποδομές, πρόσβαση σε νερό, σε ηλεκτρικό και σε τρόφιμα, δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο”.

Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, δήλωσε ότι τα νέα που έρχονται από τη Γάζα είναι καταστροφικά, χαρακτηρίζοντας “φρικτή και απαράδεκτη”.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου κατήγγειλε “με τον πιο έντονο τρόπο” την  αεροπορική επιδρομή, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει επειγόντως για να σταματήσει τέτοιες παραβιάσεις.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας ήταν “το τελευταίο παράδειγμα των επιθέσεων του Ισραήλ χωρίς τις πιο βασικές ανθρώπινες αξίες”.

“Καλώ όλη την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτή η άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα στη Γάζα”, έγραψε ο Τούρκος πρόεδρος στο Twitter.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εξέδωσε δήλωση με την οποία καταδικάζει έντονα την αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο στη Γάζα που σκότωσε εκατοντάδες αμάχους.

“Η επέκταση των ισραηλινών επιθέσεων πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας για να συμπεριλάβει νοσοκομεία, σχολεία και άλλα πληθυσμιακά κέντρα είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αντίστοιχα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, καταδίκασε τη φονική επίθεση, ζητώντας την “άμεση προστασία των αμάχων” και την “αναίρεση των εντολών εκκένωσης” του Ισραήλ.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα είπε ότι ο βομβαρδισμός σε νοσοκομείο ήταν μια “σφαγή” και ένα “έγκλημα πολέμου” για το οποίο δεν μπορεί κανείς να σιωπήσει. Σε δήλωση του, είπε δε ότι το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει αμέσως τον πόλεμό εναντίον του θύλακα και πως οι ενέργειές του εναντίον αθώων Παλαιστινίων συνιστούν “ντροπή για την ανθρωπότητα”.

“Είμαστε τρομοκρατημένοι από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας, το οποίο περιέθαλπε ασθενείς και φιλοξενούσε εκτοπισμένους κατοίκους της Γάζας. Εκατοντάδες άνθρωποι φέρονται να έχουν σκοτωθεί. Πρόκειται για σφαγή. Είναι απολύτως απαράδεκτο” λένε από την πλευρά τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

“Η πιο θανατηφόρα ισραηλινή επίθεση”

Ως την “πιο θανατηφόρα” αεροπορική επιδρομή που έχουν κάνει ποτέ οι ισραηλινές δυνάμεις από το 2008, χαρακτήρισε την επίθεση στο νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα η Πολιτική Άμυνα της Παλαιστίνης.

“Η σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία μας. Ενώ έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους και ημέρες, αλλά αυτό που συνέβη απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Mahmoud Basal.

Επεισόδια στη Ραμάλα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ξεσπάσει βία μεταξύ διαδηλωτών και παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας σε πολλές πόλεις στη Δυτική Όχθη.

Στο κέντρο της Ραμάλα, εκτοξεύτηκαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες και φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Την ίδια στιγμή, στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν, διαδηλωτές φέρεται να κατέλαβαν την ισραηλινή πρεσβεία, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα