Συλλήψεις Βάσκων αυτονομιστών στα Πυρηναία

default image

Τρία άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ συνελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης στη Γαλλία

Τρία άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, συνελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης στη Γαλλία στην περιοχή Μπανιέρ-ντε-Μπιγκόρ στα Άνω Πυρηναία,  σύμφωνα με  αστυνομική πηγή. Οι συλλήψεις έγιναν από την υποδιεύθυνση αντιτρομοκρατίας της δικαστικής αστυνομίας σε συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές αρχές και ήταν αποτέλεσμα εντατικών ερευνών. 

Την Τρίτη,  η ΕΤΑ ανακοίνωσε πως διακόπτει την εκεχειρία προκαλώντας ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στην Ισπανία.  Η Γαλλία χαρακτήρισε “άσχημα νέα” την απόφαση αυτή των Βάσκων αυτονομιστών και διαβεβαίωσε τη Μαδρίτη για την πλήρη συνεργασία της κατά της τρομοκρατίας. Την Τετάρτη ως απάντηση στην ανακοίνωση άρσης της κατάπαυσης του πυρός από την ΕΤΑ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ζήτησε  “πολιτική ενότητα” στον τομέα “του αντιτρομοκρατικού αγώνα”.

Παράλληλα, την Τετάρτη  οδηγήθηκε και πάλι στη φυλακή  το στέλεχος της ΕΤΑ, Ινάκι ντε Χουάνα, σε μία κίνηση, κατά τους αναλυτές, “σκλήρυνσης” της στάσης της κυβέρνησης έναντι της ΕΤΑ, μόλις η οργάνωση διέκοψε την εκεχειρία. Ο ντε Χουάνα, επικεφαλής της ομάδας “Κομάντο της Μαδρίτης” έχει καταδικαστεί για τον  θάνατο 25 ανθρώπων τη δεκαετία του 1980.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα