Σύνοδος Κορυφής: Το μεγάλο “ταμπού” και τα στρατόπεδα Βορρά και Νότου

Διαβάζεται σε 3'
Άρμα μάχης
Άρμα μάχης Associated Press

Το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου αποκλειστικά για την Άμυνα αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, η οποία εμφανίζεται διχασμένη.

Σε δύο «στρατόπεδα» είναι χωρισμένη, για ακόμη μια φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την έκδοση ευρωομολόγων για την Άμυνα, με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής να βρίσκεται στο επίκεντρο τους επόμενους μήνες.

«Τώρα που αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι καιρός να λάβουμε ριζικά και συγκεκριμένα μέτρα για να είμαστε έτοιμοι για άμυνα και να θέσουμε την οικονομία της ΕΕ σε πολεμική βάση» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή του προς τους «27».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η πρωτοβουλία για προώθηση αυτής της ιδέας ανήκει σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία -και γενικότερα οι χώρες του Νότου. Yπέρ των ευρωομολόγων, δε, τάχτηκε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, σημειώνοντας ότι «εάν δεν προχωράει αυτή η πρόταση, θα πρέπει να υπάρξει κάτι άλλο που θα λύσει το πρόβλημα της χρηματοδότησης της αμυντικής βιομηχανίας. Τη χρειαζόμαστε τώρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε».

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ανοικτά την προοπτική. «Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σημαίνει περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ξεπερνά ήδη τα τελευταία χρόνια το 2% των αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ. Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλει η Ευρώπη να μείνει θωρακισμένη αμυντικά, πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών».

«Η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Εχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό την ανάγκη της Ευρώπης να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια. Και ελπίζω σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα αυτά».

Το στρατόπεδο του «όχι»

Ωστόσο, το «ταμπού» της έκδοσης κοινού χρέους της ΕΕ για τον εξοπλισμό των κρατών – μελών θα είναι δύσκολο να αποτιναχθεί, καθώς οι πιο λιτές δημοσιονομικά πρωτεύουσες αντιμετωπίζουν με μεγάλο σκεπτικισμό την κίνηση αυτή.

Πιο συγκεκριμένα, αντίθετες εμφανίζονται οι πιο «φειδωλές» χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Αυστρία και η Φινλανδία.

Η πρώτη, μάλιστα, επίσημη άρνηση ήρθε από τον Μαρκ Ρούτε, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι η χώρα του δεν συμφωνεί με την έκδοση ευρωομολόγων για την Άμυνα.

Όπως γράφει το Euronews, αυτό που ουσιαστικά θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής, είναι μια πρώτη προσπάθεια να «δοκιμαστεί» η διάθεση των κρατών – μελών της ΕΕ να εκδώσουν από κοινού χρέος για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας του μπλοκ, καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην ανατολική πλευρά του.

Ανώτερος διπλωμάτης από βόρεια χώρα της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι διστάζουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αμυντικών ομολόγων, υποστηρίζοντας μια προσέγγιση με βάση την αγορά και περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις. Άλλος ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε, ωστόσο, ότι είναι απαραίτητο να «ξεκινήσει η συζήτηση» για πιθανά αμυντικά ομόλογα, προσθέτοντας ότι με τη Ρωσία να διαχειρίζεται μια πολεμική οικονομία, η ΕΕ πρέπει επίσης να σκεφτεί σοβαρά τη δική της ετοιμότητα για συγκρούσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα