Σίνζο Άμπε: Τα 2,5 δευτερόλεπτα στα οποία θα μπορούσε να είχε αποτραπεί η δολοφονία

Σίνζο Άμπε: Τα 2,5 δευτερόλεπτα στα οποία θα μπορούσε να είχε αποτραπεί η δολοφονία
Ο Σίνζο Άμπε και στο βάθος με την χακί μπλούζα ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης JIJI PRESS/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Reuters καταγράφει τα λάθη που έγιναν τη στιγμή της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

Συγκλονισμένη παραμένει η Ιαπωνία, μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε την Παρασκευή (08/07). Ειδικοί στον τομέα της ασφαλείας, μελέτησαν το μαγνητοσκοπημένο υλικό από τη δολοφονία και επισήμαναν τα λάθη που έγιναν από τις αρχές και την ομάδα φύλαξής του την κρίσιμη στιγμή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters, οι σωματοφύλακες θα μπορούσαν να είχαν σώσει τον Σίνζο Άμπε αν τον προστάτευαν ή τον απομάκρυναν από το σημείο μέσα στα 2,5 δευτερόλεπτα μεταξύ του χαμένου πρώτου πυροβολισμού και του δεύτερου πυροβολισμού που τον τραυμάτισε θανάσιμα.

“Η αποτυχία προστασίας του Άμπε από τη δεύτερη βολή ακολούθησε μια σειρά από κενά ασφαλείας, ενόψει της δολοφονίας του μακροβιότερου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας στις 8 Ιουλίου”, δήλωσαν οι Ιάπωνες ειδικοί.

Το σημείο της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του Σίνζο Άμπε 2022 Hiro Komae/AP Photo

Η δολοφονία του Άμπε από έναν άνδρα που χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο όπλο σόκαρε το έθνος, καθώς η ένοπλη βία στην Ιαπωνία είναι σπάνια και λόγω αυτού οι πολιτικοί εκστρατείες που γίνονται κοντά στο κοινό δεν έχουν υπερβολική ασφάλεια.

Οι ιαπωνικές αρχές έχουν αναγνωρίσει πλέον τα κενά ασφαλείας και η αστυνομία λέει ότι διεξάγει έρευνα.

Τον είχαν αφήσει εκτεθειμένο – Ο δράστης τον πυροβόλησε από τα πέντε μέτρα

Εκτός από τους εμπειρογνώμονες ασφαλείας, το Reuters μίλησε με έξι μάρτυρες που βρίσκονταν μπροστά στη σκηνή και εξέτασε πολλά βίντεο διαθέσιμα στο διαδίκτυο, τραβηγμένα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, για να επισημάνει τα λάθη που έγιναν πριν από τον πυροβολισμό.

Η ασφάλεια του 67χρονου Άμπε τον είχε αφήσει εκτεθειμένο από πίσω, καθώς ο ίδιος μιλούσε σε δημόσιο δρόμο. Τα κενά ασφαλείας επέτρεψαν στον δράστη -που αναγνωρίστηκε από την αστυνομία ως Tetsuya Yamagami, 41- να φτάσει σε απόσταση λίγων μέτρων από τον Άμπε, κρατώντας όπλο.

Δολοφονία Σίνζο Άμπε JIJI PRESS/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Έπρεπε να είχαν δει τον δράστη να περπατά πολύ εσκεμμένα προς το πίσω μέρος του πρωθυπουργού και να παρέμβουν», είπε ο Κένεθ Μπόμπας, επικεφαλής της Global Threat Solutions, η οποία παρείχε ασφάλεια στον Τζο Μπάιντεν όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία.

Ο Yamagami έφτασε σε απόσταση περίπου 7 μέτρων από τον Άμπε προτού ρίξει την πρώτη του βολή. Έπειτα έριξε τη δεύτερη βολή, η οποία χτύπησε τον Άμπε, περίπου από 5 μέτρα μακριά.

Οι σωματοφύλακες του Άμπε δεν φαινόταν να έχουν «ομόκεντρους δακτυλίους ασφαλείας» γύρω του, είπε ο Τζον Σόλτυς, πρώην αξιωματικός του Navy SEAL και αξιωματικός της CIA. «Δεν είχαν κανένα είδος επιτήρησης στο πλήθος».

Ερωτηθέντες για την ανάλυση των εμπειρογνωμόνων, αξιωματικοί της νομαρχίας Νάρα, που ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια στην εκστρατεία του Άμπε, είπαν σε δήλωση στο Reuters ότι το τμήμα είναι «δεσμευμένο να εντοπίσει διεξοδικά τα προβλήματα ασφαλείας» αρνούμενοι να σχολιάσουν περαιτέρω.

Δολοφονία Σίνζο Άμπε JIJI PRESS/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το βίντεο έδειξε ότι, μετά τον πρώτο πυροβολισμό, ο Άμπε γύρισε και κοίταξε πάνω από τον αριστερό του ώμο. Δύο σωματοφύλακες αγωνίζονταν για να μπουν ανάμεσα σε αυτόν και τον δράστη. Άλλοι δύο κατευθύνονται προς τον σκοπευτή, ο οποίος πλησιάζει μέσα από τον καπνό.

Παρόλο που η ασφάλεια του Άμπε αντιμετώπισε τον δράστη λίγο αργότερα και τον συνέλαβε, ήταν η “λάθος απάντηση να κυνηγήσουν τον δράστη, αντί να κινηθούν για να προστατεύσουν τον Άμπε”, είπε ο Μιτσουρού Φουκούντα, καθηγητής του Πανεπιστημίου Nihon που ειδικεύεται στη διαχείριση κρίσεων και την τρομοκρατία. .

Υπήρχε αρκετή ασφάλεια, «αλλά καμία αίσθηση κινδύνου», δήλωσε ένας συνταξιούχος αστυνομικός στην επαρχία Σαϊτάμα κοντά στο Τόκιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα