Σκάνδαλο Volkswagen: Καθαρή ζημιά 1,67 δισεκ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο

Das Logo von Volkswagen leuchtet am 26.09.2015 an der Fassade der Volkswagen Niederlassung «Manhattan» in New York in den USA. Links leuchtet eine rote Fußgängerampel. Foto: Michael Kappeler/dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++
Das Logo von Volkswagen leuchtet am 26.09.2015 an der Fassade der Volkswagen Niederlassung «Manhattan» in New York in den USA. Links leuchtet eine rote Fußgängerampel. Foto: Michael Kappeler/dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++ DPA

Η Volkswagen κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο του έτους την πρώτη εδώ και 15 χρόνια ζημιά της λόγω του σκανδάλου της παραποίησης των εκπομπών ρύπων. Έρευνες και στην Ισπανία για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

Η Volkswagen μπήκε στο κόκκινο το τρίτο φετινό τρίμηνο και κατέγραψε την πρώτη της τριμηνιαία ζημιά σε 15 χρόνια εξαιτίας των χρηματοοικονομικών προβλέψεων που έγιναν για να καλυφθούν τα πρώτα κόστη από το σκάνδαλο της παραποίησης των εκπομπών ρύπων.

Η γιγάντια γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε σήμερα πως από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο κατέγραψε καθαρή ζημιά 1,67 δισεκ. ευρώ. Το αποτέλεσμα οφείλεται στα 6,7 δισεκ. ευρώ που μπήκαν στην άκρη για την αντιμετώπιση του σκανδάλου.

Ωστόσο τα αποτελέσματα αυτά είναι λιγότερο κακά απ' ό,τι προβλεπόταν, καθώς αναλυτές υπολόγιζαν πως η καθαρή ζημιά θα έφτανε τα 2,11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η ισπανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα πως αρχίζει έρευνα για απάτη σε βάρος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen σχετικά με το σκάνδαλο της παραποίησης των εκπομπών ρύπων των ντιζελοκίνητων οχημάτων της.

Δικαστής του ισπανικού Εθνικού Δικαστηρίου (Audiencia Nacional), το οποίο ειδικεύεται σε μεγάλες οικονομικές υποθέσεις, δέχθηκε να αναλάβει την έρευνα αυτή που αφορά ενδεχόμενα εγκλήματα απάτης, προσβολής περιβάλλοντος και παραβίασης των προδιαγραφών προστασίας των καταναλωτών, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Ο δικαστής ζήτησε από την Volkswagen να του διαβιβάσει "το σύνολο των επίσημων ανακοινώσεων γι' αυτή την υπόθεση", τον κατάλογο των οχημάτων τα οποία αφορά, το οργανόγραμμα της Volkswagen στην Ισπανία και όλες τις πληροφορίες για το λογισμικό που παραποιούσε τις μετρήσεις των ρύπων και για την εγκατάστασή του στην Ισπανία.

Δικαστικές έρευνες σε βάρος της Volkswagen διεξάγονται σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Προσφυγές έχουν επίσης κατατεθεί σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ. Η Volkswagen οφείλει τώρα να διαχειριστεί την ανάκληση 8,5 εκατ. οχημάτων στην Ευρώπη και 480.000 στις ΗΠΑ, ένα δύσκολο εγχείρημα που θα της στοιχίσει δισεκατομμύρια ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Volkswagen
SHARE: