Σκελετωμένοι άνθρωποι και υποσιτισμένα παιδιά. Η πολιορκούμενη πόλη που αργοπεθαίνει από την πείνα

Σκελετωμένοι άνθρωποι και υποσιτισμένα παιδιά. Η πολιορκούμενη πόλη που αργοπεθαίνει από την πείνα

Υπό συνθήκες ακραίας πείνας βρίσκεται η πόλη Μαντάγια, που υφίσταται αποκλεισμό από τις κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ (Video)

Η συριακή κυβέρνηση επέτρεψε στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να μπουν στη Συριακή πόλη, που βρίσκεται στα σύνορα με το Λίβανο και αργοπεθαίνει εξαιτίας του λιμού και των "ακραίων" καιρικών συνθηκών.

Η Μαντάγια είναι η πόλη που κρατείται από τους αντάρτες που πολεμούν την κυβέρνηση Άσαντ, με αποτέλεσμα η δεύτερη να έχει προχωρήσει εδώ και μήνες στον απόλυτο αποκλεισμό. Χθες, ο Άσαντ αποφάσισε, στηριζόμενος στις εφιαλτικές εκθέσεις του OHE να δώσει το πράσινο φως για την παρέμβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων, μιας και η κατάσταση έχει φθάσει στο τέλμα, με τους κατοίκους της να δίνουν καθημερινή μάχη για την επιβίωση.

Ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια ανέφερε ότι ο οργανισμός προγραμμάτιζε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια "τις προσεχείς ημέρες".

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν τις συνθήκες στην πόλη, που βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Δαμασκό, είναι "εξαιρετικά δυσμενείς".

Οι κάτοικοι της πόλης, που πολιορκείται από τον Ιούλιο από κυβερνητικές δυνάμεις και συμμάχους της από το κίνημα της Χεζμπολάχ, έχουν αποκλειστεί από κάθε είδους ανεφοδιασμό, ενώ δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε καύσιμα και σε τρόφιμα, με αποτέλεσμα να η κατάστασή τους να χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη.

Υπενθυμίζεται, πως τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια Σύροι ζουν σε περιοχές της χώρας που έχουν αποκλειστεί, ενώ ακόμη 400.000 άνθρωποι ζουν σε 15 πολιορκημένες τοποθεσίες που δεν έχουν πρόσβαση σε βοήθεια που χρειάζονται επειγόντως.

Ο ΟΗΕ  υποστηρίζει πως έχει στα χέρια του αξιόπιστες εκθέσεις που αποδεικνύουν πως άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα ή κατά την προσπάθειά τους να δραπετεύσουν από τις συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες, στις 5 Ιανουαρίου, ένας 53χρονος άντρας φέρεται να έχασε τη ζωή του εξαιτίας πείνας ενώ η πενταμελής οικογένειά του συνεχίζει να υποφέρει από σοβαρό υποσιτισμό.

Οι κάτοικοι της Μαντάγια αναφέρουν πως, "Δεν υπάρχουν άλλα σκυλιά και γάτες στην πόλη. Μέχρι και τα φύλλα των δέντρων έχουν εξαφανιστεί". Ενώ, επισημαίνουν πως οι δραστηριότητές τους περιορίζονται πλέον εντός των τειχών των σπιτιών, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν ενέργεια. Ο καιρός κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στην καύση πλαστικού, προκειμένου να καταφέρουν να μείνουν έστω και για λίγο ζεστοί.

Η οργάνωση Save the Children επισημαίνει πως "περισσότερα παιδιά θα πεθάνουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, αν δεν τους προμηθευτούν άμεσα φάρμακα, βενζίνη και η βοήθεια που χρειάζονται."

Παράλληλα, αναφέρεται πως η τελευταία φορά που εισήλθαν φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή, ήταν τον Οκτώβριο. Έκτοτε έχει επιβληθεί απόλυτος αποκλεισμός, με την κατάσταση να έχει χειροτερεύσει σημαντικά.

Την ίδια στιγμή, τα εναπομείναντα βασικά υλικά που εμπορεύονται από τους ντόπιους έχουν αγγίξει απλησίαστες τιμές, με αποτέλεσμα ένα κιλό σιτάρι να αγγίζει μέχρι και τα 250 δολάρια.

(Πηγή: aljazeera.com)

SHARE:

24Media Network