Σκληρό παζάρι για το μέλλον της Ευρώπης

default image

Μια από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής των τελευταίων χρόνων, αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες

Μια από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής των τελευταίων χρόνων, αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες. Στόχος της γερμανικής προεδρίας και της Γαλλίας, είναι η υιοθέτηση μιας συνθήκης η οποία θα αποτελέσει τη βάση λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα χρόνια.

Δυο χρόνια μετά την απόρριψη  του Ευρωσυντάγματος από τους Γάλλους και Ολλανδούς τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ καλούνται στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής να φτάσουν σε έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να βγει από το τέλμα της τελευταίας περιόδου.

Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου απλά, καθώς Βρετανία και Πολωνία θέτουν σκληρούς όρους για να αποδεχθούν τη νέα συνθήκη και είναι πιθανό αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση, η Σύνοδος Κορυφής να οδηγηθεί σε ναυάγιο.

Η Βρετανία και η Πολωνία, αντιτίθενται σε συγκεκριμένες διατάξεις της συνθήκης που θα συζητηθεί στη Σύνοδο. Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί επιμένουν να αρνούνται να αποκτήσει νομική ισχύ η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και να καταργηθεί το βέτο στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας και δικαιοσύνης. Ο Τόνι Μπλερ προειδοποίησε ότι θα υποβάλει τέσσερις αξιώσεις αναφορικά με τη συνθήκη.

Η Πολωνία απ’ την πλευρά της, επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι θα ασκήσει βέτο σε περίπτωση που δεν λυθεί το ζήτημα της διπλής πλειοψηφίας κρατών-πληθυσμών για τη λήψη των αποφάσεων(σσ. η Πολωνία θεωρεί ότι αδικείται απ’ το υπάρχον σύστημα). Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Γιάροσλαβ Καζίνσκι, δήλωσε ξεκάθαρα ότι αν δεν αλλάξει ο τρόπος λήψης αποφάσεων , θα ασκήσει βέτο.  Αντιρρήσεις έχουν και η Τσεχία με την Ολλανδία. Η νέα συνθήκη, το κείμενο της οποίας δόθηκε στις χώρες-μέλη την Τετάρτη από τη γερμανική προεδρία,  θα τεθεί προς συζήτηση και ψηφοφορία στη Σύνοδο Κορυφής.

Διακριτική η Ελληνική παρουσία

Με στόχο να μην υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τη Συνταγματική Συνθήκη που κύρωσε το ελληνικό κοινοβούλιο, συμμετέχει στη Σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ, Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να έχει διακριτική παρουσία, καθώς στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται η κόντρα της Πολωνίας και της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Καραμανλής στο δείπνο των ηγετών των κρατών-μελών αναμένεται να υποστηρίξει ότι η κυβέρνησή του, έχει ήδη εκφράσει την άποψή της πάνω στον τρόπο που επιθυμεί να λειτουργεί η Ένωση και αυτή η άποψη συνταυτίζεται με τη μορφή της Συνθήκης ως έχει και χωρίς πολλές αλλαγές. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο πρωθυπουργός, θα εγκαινιάσει τα νέα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα