Σκόπια: Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης έστησαν σκηνές μπροστά στο κτήριο της κυβέρνησης

default image

Την παραίτηση της κυβέρνησης Γκρουέφκι ζητούν, όσοι διανυκτέρευσαν έξω από το κτίριο της Βουλής χθες το βράδυ. Ανάμεσα στους διαδηλωτές και ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ

Εκατοντάδες πολίτες των Σκοπίων -κυρίως υποστηρικτές της αντιπολίτευσης- πέρασαν τη νύχτα μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, στα Σκόπια, σε συνέχεια της μεγάλης αντικυβερνητικής διαδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, στο ίδιο σημείο.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, έστησαν πάνω από 30 σκηνές και αρκετοί άλλοι κοιμήθηκαν σε υπνόσακους και σε κουβέρτες.

Οι συγκεντρωμένοι ανέφεραν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να παραιτηθεί η κυβέρνηση.

Μεταξύ αυτών που διανυκτέρευσαν στο σημείο ήταν και ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση/SDSM) Ζόραν Ζάεβ και ηγετικά στελέχη του κόμματος αυτού.

Ο Ζόραν Ζάεβ, μιλώντας το απόγευμα της Κυριακής στη μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση που διοργάνωσε η αντιπολίτευση, ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν “μέχρι την πτώση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι”.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών παρατηρητών, στη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης, το απόγευμα της Κυριακής, στα Σκόπια, παραβρέθηκαν περίπου 40.000 άτομα. Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για 100.000, ενώ τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων κάνουν λόγο για “φιάσκο”, καθώς, σύμφωνα με αυτά, οι παρευρισκόμενοι στη συγκέντρωση δεν ξεπέρασαν τους 20.000.

Μεγάλη συγκέντρωση για την υποστήριξη της κυβέρνησης θα πραγματοποιήσει, απόψε, στα Σκόπια, το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, στην οποία θα μιλήσει ο αρχηγός του κόμματος αυτού και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το κτίριο της Βουλής της ΠΓΔΜ.

“Στη συγκέντρωση της Δευτέρας θα απευθυνθούν ορισμένα σαφή μηνύματα: Η Μακεδονία είναι η πατρίδα μας, η οποία αξίζει να έχει σταθερότητα, ευημερία και ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον. Από τη συγκέντρωση θα καταστεί σαφές ότι μόνο ο λαός, μέσω δημοκρατικών εκλογών, αποφασίζει ποιος είναι στην κυβέρνηση και ποιος στην αντιπολίτευση” ανέφεραν από το VMRO-DPMNE.

Οι συγκεντρώσεις αυτές της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης διεξάγονται την ώρα που η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ βαθαίνει όλο και περισσότερο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτές λαμβάνουν και χαρακτήρα “επίδειξης” πολιτικής δύναμης και δημιουργίας “εντυπώσεων”.

Στο μεταξύ, νέα συνάντηση θα έχουν, σήμερα το μεσημέρι, στα Σκόπια, οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ για την πολιτική κρίση στη χώρα, όπως συμφωνήθηκε κατά την πρώτη τους συνάντησή τους, την Πέμπτη, από την οποία δεν προέκυψαν απτά αποτελέσματα.

Στη συνάντηση θα μετέχουν οι αρχηγοί του κυβερνώντος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση/SDSM) Ζόραν Ζάεβ, του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι και του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) Μέντουχ Θάτσι, ενώ παρόντες αναμένεται να είναι και οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι και Άιβο Οράβ αντίστοιχα.

Εξάλλου, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και ο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ θα μεταβούν, αύριο, στο Στρασβούργο, όπου θα συναντηθούν με τους ευρωβουλευτές Ίβο Βάιγκλ, Ρίτσαρντ Χόουιτ και Έντουαρντ Κούκαν, οι οποίοι έχουν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, καθώς και με άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για να καταστεί δυνατή η μετάβαση του κ. Ζάεβ στο εξωτερικό, τού επεστράφη, πριν από μερικές ημέρες, το διαβατήριό του, το οποίο οι διωκτικές αρχές της ΠΓΔΜ είχαν παρακρατήσει, όταν κατηγορήθηκε, στα τέλη Ιανουαρίου, για “απόπειρα εκβιασμού κατά του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι”.

Πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα