Σκωτία: Ψήφισε νομοσχέδιο που διευκολύνει τους ανθρώπους να αλλάξουν φύλο

Σκωτία: Ψήφισε νομοσχέδιο που διευκολύνει τους ανθρώπους να αλλάξουν φύλο
Διαδήλωση στη Σκωτία istock

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας ενέκρινε την Πέμπτη (22/12) νομοσχέδιο που διευκολύνει τα τρανς άτομα να αλλάξουν το φύλο τους. Τέλος η υποχρεωτική ιατρική διάγνωση δυσφορίας φύλου, ενώ το ηλικιακό όριο μειώνεται από τα 18 στα 16 έτη.

Νόμο ο οποίος διευκολύνει τα άτομα που το επιθυμούν να αλλάξουν φύλο με λιγότερο παρεμβατικό πλαίσιο μέσω ενός συστήματος αυτοπροσδιορισμού, που θα επεκταθεί για πρώτη φορά στους 16χρονους και 17χρονους, ψήφισε την Πέμπτη (22/12) στη Σκωτία, την ίδια στιγμή που και η Ισπανία ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή φύλου από τα 16 χρόνια.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μετά από έξι χρόνια από την πρόταση του συγκεκριμένου νόμου από την πρώτη υπουργό, Νίκολα Στέρτζον και μετά από δύο από τις μεγαλύτερες δημόσιες διαβουλεύσεις στην ιστορία του σκωτσέζικου κοινοβουλίου, εν μέσω ενός ολοένα και πιο τοξικού και πολωμένου πολιτικού διαλόγου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κλιμακούμενης έντασης γύρω από τις επίμαχες αλλαγές, η συζήτηση διακόπηκε λίγα λεπτά πριν από την τελική ψηφοφορία από διαδηλωτές στα θεωρεία του κοινού που φώναζαν “ντροπή σας” και “αυτή είναι η πιο σκοτεινή μέρα”.

Η τελική ψηφοφορία ακολούθησε μια πρωτοφανή διήμερη μαραθώνια συζήτηση, καθώς τα μέλη του κοινοβουλίου εργάστηκαν διακομματικά και μετά τα μεσάνυχτα πάνω σε περισσότερες από 150 τροπολογίες για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με την εκμετάλλευση του νέου συστήματος από καταχρηστικούς άνδρες και τον αντίκτυπό του στο δίκαιο ισότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αναγνώρισης φύλου καταργεί την ανάγκη ψυχιατρικής διάγνωσης της δυσφορίας του φύλου για την απόκτηση πιστοποιητικού αναγνώρισης φύλου (GRC) και επεκτείνει για πρώτη φορά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων σε νέους 16 και 17 ετών.

Το νέο σύστημα αυτοπροσδιορισμού της Σκωτίας θα μειώσει επίσης το χρονικό διάστημα που κάποιος πρέπει να ζει μόνιμα με το φύλο που απέκτησε προτού μπορέσει να υποβάλει αίτηση – από δύο χρόνια σε τρεις μήνες ή έξι μήνες για τα άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών – με μια τρίμηνη περίοδο “προβληματισμού” κατά την οποία το άτομο μπορεί να αλλάξει γνώμη.

Παρά τις ανησυχίες των βουλευτών του SNP, το νομοσχέδιο πέρασε άνετα με την υποστήριξη των Σκωτσέζων Πρασίνων και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Σκωτίας. Ορισμένα μέλη των Εργατικών – τα οποία μαστιγώθηκαν για να ψηφίσουν υπέρ – εξεγέρθηκαν επίσης, ενώ μια χούφτα Συντηρητικών, στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα ελεύθερης ψήφου, το υποστήριξαν.

Προτείνοντας την τελική έκδοση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο, η υπουργός Κοινωνικής Δικαιοσύνης, Σόνα Ρόμπινσον, δήλωσε ότι, όπως και η νομοθεσία για τον ισότιμο γάμο και το σύμφωνο συμβίωσης πριν από αυτήν, “πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας πιο ισότιμης Σκωτίας”.

Η Ρόμπινσον επέμεινε ότι η υποβολή αίτησης για GRC στο πλαίσιο του νέου συστήματος θα εξακολουθήσει να είναι “μια ουσιαστική και σημαντική νομική διαδικασία”, με εγγυήσεις που ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου, και το νομοσχέδιο “δεν αλλάζει τη δημόσια πολιτική … γύρω από την παροχή χώρων και υπηρεσιών για κάθε φύλο”.

Όπως δήλωσε στην ομιλία της προς τους βουλευτές: “Τα δικαιώματα των τρανς δεν ανταγωνίζονται τα δικαιώματα των γυναικών και, όπως τόσο συχνά στο παρελθόν, μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα για όλους, όταν αυτοί που υφίστανται διακρίσεις ενεργούν ως σύμμαχοι και όχι ως αντίπαλοι” σύμφωνα με τον Guardian.

Αλλά η εκπρόσωπος των Συντηρητικών της Σκωτίας για θέματα ισότητας, Ρέιτσελ Χάμιλτον, είπε στη Ρόμπινσον ότι η κυβέρνησή της δεν είχε τη συναίνεση των πολιτών της Σκωτίας και ότι “στη βιασύνη της να κάνει τη διαδικασία λίγο πιο εύκολη για τα τρανς άτομα, η κυβέρνηση διευκολύνει τους εγκληματίες άνδρες να επιτίθενται στις γυναίκες“.

Μετά τις ενημερώσεις της βρετανικής κυβέρνησης ότι ο νέος νόμος θα δημιουργήσει “νομικό χάος” και θα οδηγήσει σε “τουρισμό φύλου”, η Χάμιλτον δήλωσε ότι η βιασύνη να περάσει η νομοθεσία λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα είχε ως αποτέλεσμα “ένα υποβαθμισμένο, άθλιο νομοθέτημα που δεν είναι κατάλληλο να περάσει σε νόμο”. Και πρόσθεσε: “Αυτό το νομοσχέδιο θα αποτελέσει κληρονομιά για την πρώτη υπουργό και όχι με τον τρόπο που ελπίζει, διότι … οι γυναίκες δεν θα σιωπούν. Αυτή η κυβέρνηση δεν ακούει και οι φωνές μας θα ακουστούν”.

Στις τελευταίες ερωτήσεις της πρώτης υπουργού για φέτος, που πραγματοποιήθηκαν αμέσως πριν από τη συζήτηση, η Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι “δεν θα απολογηθεί ποτέ για την προσπάθεια να εξαπλωθεί η ισότητα, όχι να μειωθεί στη χώρα μας”, όταν πιέστηκε από τον επικεφαλής των Συντηρητικών της Σκωτίας Ντάγκλας Ρος σχετικά με τα στοιχεία διασφάλισης του νομοσχεδίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα