Σλοβακία: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την αποπομπή του αρχηγού της αστυνομίας

Μαζική διαδήλωση στη Μπρατισλάβα για τη δολοφονία δημοσιογράφου
Μαζική διαδήλωση στη Μπρατισλάβα για τη δολοφονία δημοσιογράφου AP

Κύμα λαϊκής οργής για την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς

Δεκάδες χιλιάδες Σλοβάκοι βγήκαν και πάλι σήμερα στους δρόμους της Μπρατισλάβα απαιτώντας την απόλυση του αρχηγού της αστυνομίας, σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα αφότου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, τον περασμένο μήνα, με αφορμή τη δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει κατηγορηθεί για τη δολοφονία του Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του, Μαρτίνα Κουσνίροβα.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Dennik N περίπου 45.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο της Μπρατισλάβα. Η αστυνομία δεν έδωσε στη δημοσιότητα τη δική της εκτίμηση για τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις του Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο υπέβαλε την παραίτησή του και ανέθεσε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Πέτερ Πελεγκρίνι, τον σχηματισμό νέας, η οποία ορκίστηκε στις 22 Μαρτίου.

Οι διαδηλωτές ζητούν την απομάκρυνση του αρχηγού της αστυνομάις Τίμπορ Γκάσπαρ και την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να μην μπορεί να ορίσει τον διάδοχό του ο υπουργός Εσωτερικών, για να διασφαλιστεί η αμερόληπτη έρευνα για τη δολοφονία του Κούτσιακ.

Ο δημοσιογράφος ερευνούσε υποθέσεις φοροδιαφυγής στις οποίες εμπλέκονταν επιχειρηματίες που σχετίζονταν με το κυβερνών κόμμα Smer. Τόσο ο Κούτσιακ όσο και άλλα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφερθεί σε συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ο ιδιοκτήτης της οποίας συνδέεται με τον Γκάσπαρ. Ο αρχηγός της αστυνομίας αρνείται ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σλοβακία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός εν μέσω κρίσης για τη δολοφονία δημοσιογράφου

Σλοβακία: Δολοφονήθηκε δημοσιογράφος που ερευνούσε φορολογική απάτη

Διεξοδική έρευνα για την δολοφονία του σλοβάκου δημοσιογράφου ζητούν οι ευρωβουλευτές

SHARE:

24Media Network