Σπαρακτικό: Μητέρα “συναντά” τη νεκρή κόρη της μέσω εικονικής πραγματικότητας

Σπαρακτικό: Μητέρα “συναντά” τη νεκρή κόρη της μέσω εικονικής πραγματικότητας

Μια μητέρα μέσω της VR τεχνολογίας ήρθε ξανά σε "επαφή" με την κόρη της, η οποία είναι νεκρή από το 2016. Η "συνάντηση" μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Νότιας Κορέας.

Μία μητέρα από τη Νότια Κορέα είχε την ευκαιρία να δει ξανά τη νεκρή κόρη της χάριν σε ένα τηλεοπτικό σόου και στην εικονική πραγματικότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Daily Mail, η εκπομπή με τίτλο «Meeting You» χρησιμοποίησε την τεχνολογία VR για δώσει τη δυνατότητα στην Jang Ji-sung να «ακουμπήσει» και να «μιλήσει» με την επτάχρονη κορούλα της, Nayeon, που πέθανε το 2016 σε ηλικία μόλις επτά ετών.

Η «συνάντησή τους» προβλήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο Munhwa Broadcasting Corporation, που κοινοποίησε ένα συγκλονιστικό βίντεο στο YouTube.

Σε αυτό, απεικονίζεται η Jang να φοράει τον εξοπλισμό VR (σετ κεφαλής και ειδικά γάντα), ενώ βρίσκεται σε μια αίθουσα με πράσινη οθόνη. Ξαφνικά την πράσινη οθόνη αντικαθιστά ένα ψηφιακό περιβάλλον, στο οποίο εμφανίζεται το μικρό κορίτσι να τρέχει προς το μέρος της μητέρας του. Εκείνη ξεσπά σε κλάματα και προσπαθεί -με τα ειδικά σχεδιασμένα γάντια- να αγγίξει την κόρη της…

Η «Nayeon»τη ρωτά: «Πού ήσουν, μαμά; Με σκεφτόσουν;». Εκείνη της απαντά με δάκρυα: «Αυτό κάνω πάντα». Οι δυο τους συνεχίζουν και λένε πόσο έλειψε η μία στην άλλη. Κάθονται σε ένα τραπέζι, πάνω στο οποίο υπάρχει μια τούρτα γενεθλίων.

Καθώς το κλιπ συνεχίζεται, η Jang γίνεται αισθητά πιο συναισθηματική, όπως και οι θεατές, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειάς της.

Όπως σημειώνει το Techgear.gr, για να προσφέρουν αυτήν την εμπειρία στη μητέρα, η παραγωγή εργάστηκε σχεδόν 8 μήνες επάνω στο project. Την ανάπτυξη ανέλαβε η ομάδα Vive Studios (δεν έχει καμία σχέση με το HTC Vive που φορά η μητέρα), η οποία χρησιμοποίησε την τεχνική της φωτογραμμετρίας για να καθορίσει το σχήμα, τις διαστάσεις και τη θέση του μοντέλου χρησιμοποιώντας πολλές διαφορετικές φωτογραφίες της αδερφής της από διαφορετικές γωνίες. Έπειτα, με τη βοήθεια τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης και αισθητήρων κίνησης κατέγραψαν τις κινήσεις και τη φωνή για να μπορεί να γίνει μια αλληλεπίδραση – συζήτηση με τη νεκρή κόρη μέσα από το περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Οι απαντήσεις καταγράφηκαν μετά από πολύωρες συνεντεύξεις με άλλα μέλη της οικογένειας που τη γνώριζαν, αλλά και από videos της ίδιας.

 

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα σχεδόν πιστό τρισδιάστατο αντίγραφο της Nayeon με δυνατότητα να αλληλεπιδρά, να κινείται και να «μιλά»μέσα στο VR περιβάλλον.  Η εμπειρία εικονικής πραγματικότητας της Vive Studios είναι προσεγμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και είναι σπαρακτικό να βλέπει κανείς τις αντιδράσεις της μητέρας ενώ αλληλεπιδρά με ένα ψηφιακό αντίγραφο της κόρης της.

Η ίδια η μητέρα δήλωσε, πάντως, ότι είχε ανάγκη αυτήν την εμπειρία: «Συνάντησα και πάλι τη Nayeon, η οποία με χαιρέτησε με χαμόγελο. Ήταν για λίγο, αλλά ήταν μια ευτυχισμένη στιγμή. Νομίζω ότι έζησα ένα όνειρο που πάντοτε επιθυμούσα.»

 

Η συγκεκριμένη εφαρμογή της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας επαναφέρει στο προσκήνιο μια σειρά ηθικών ζητημάτων, που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και τη χρήση της στην καθημερινότητά μας.

Πώς μπορεί να επηρεάσει τον ψυχισμό των ανθρώπων μια τέτοια «συνάντηση» με αγαπημένο πρόσωπο που έχει πεθάνει;

Και πώς μπορεί να διαχειριστεί το συναισθηματικό φόρτο μια μητέρα που πενθεί το χαμό του παιδιού της;

Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι ίσως νιώσουν ότι υπερβαίνει τα όρια και άλλοι ίσως νιώσουν ανακούφιση πως μπορεί να νικηθεί η αίσθηση της απώλειας έστω εικονικά. Επίσης σίγουρο είναι ότι όσο περνούν τα χρόνια, θα πληθαίνουν τέτοιου είδους εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας και πιθανότατα κάποιοι θα επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν επωφελούμενοι τον πόνο των άλλων…

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα