Spiegel: Οι Γερμανοί ζηλεύουν την ευτυχία των Ελλήνων

Spiegel: Οι Γερμανοί ζηλεύουν την ευτυχία των Ελλήνων

Διαβάστε πώς επηρεάζεται η στάση των Γερμανών απέναντί μας, λόγω της διαφοράς ψυχολογίας. Τι δείχνει μεγάλη έρευνα του Spiegel

Καταγραφή της ιδιοσυγκρασίας των Γερμανών που αδυνατούν να συμβαδίζουν με την ψυχολογία των Ευρωπαίων του Νότου καθώς επίσης και την  την παθολογική  ζήλια για την χαρά των άλλων παρουσιάζει  έρευνα του Spiegel.

Το κείμενο ξεκινά με μία αναφορά στις συνεδρίες που έκαναν ομάδες συμμετεχόντων με τους ερευνητές.

ADVERTISING

Ένας εξ αυτών ο   Sven  που «έχασε τη μπάλα» στην ομάδα συζήτησης για το τι κάνει μετά τη δουλειά, ακούγοντας άλλους να λένε πώς διασκεδάζουν.

"Χαίρομαι για σένα" είπε ψυχρά σε έναν άλλο, "αλλά θα πρέπει κάποιος να έχει και την ευκαιρία. Το αφεντικό μου συχνά αφήνει κάτι στο γραφείο μου ακριβώς πριν το σχόλασμα. Και όταν γυρνάω καθυστερημένος σπίτι, "τα ακούω" από τη γυναίκα μου γιατί ανέλαβε παιδί και σπίτι μόνη της"

Ο Sven  δεν είναι ο μόνος Γερμανός σε αυτή την κατάσταση. Η έρευνα δημοσιεύτηκε την εταιρεία μάρκετινγκ Rheingold στην Κολωνία.

Σύμφωνα με αυτήν το 46% των Γερμανών δηλώνουν όλο και περισσότερο ανίκανοι να χαρούν οτιδήποτε λόγω του καθημερινού άγχους και της αίσθησης ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να τους ζητηθεί κάτι.

Και τι είναι αυτά τα απλά πράγματα που δεν μπορεί να απολαύσει ένας Γερμανός; Το φαί, το αλκοόλ, οι διακοπές ή απλώς λίγη χαλάρωση... δεν χαλαρώνουν ούτε στο σεξ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, "το γονίδιο της ευχαρίστησης συνεχώς ατροφεί - ξεχάσαμε να χαιρόμαστε τους εαυτούς μας".

Εργασία πριν τη διασκέδαση

Ποια είναι η εικόνα των Γερμανών;  Υπερεργασία με αυταπάρνηση. Άτομα που δεν χαλαρώνουν ούτε στις διακοπές και στην παραλία.

Σε σχέση με την θετική εικόνα του 2006, όταν φιλοξένησαν το Μουντιάλ, η αλλαγή είναι τεράστια. "Τότε οι Γερμανοί εξέπεμπαν ένα πάθος για ζωή", υποστηρίζει η ψυχολόγος Ines Imdahl, "αλλά από το 2008 το κλίμα άλλαξε". Όπως εκτιμά, οι Γερμανοί νιώθουν να καταπιέζονται από την κρίση στην Ευρώπη, "νιώθουν ότι πρέπει να σηκώσουν όλους στις πλάτες τους".

Η έρευνα δείχνει ότι τους κατατρέχει η τελειομανία τους. Οι τελευταίες έρευνες επιβεβαίωσαν ότι ο τρόπος με τον οποίο αισθάνονται ευχαρίστηση οι Γερμανοί συνδέεται άμεσα με κάποιο επίτευγμα.

Μάλιστα το  81% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αισθάνεται ικανοποίηση μόνο αφού πετύχει κάτι. «Όπως λέει η ρήση, πρώτα η δουλειά», παραδέχθηκε η 61χρονη Wiltrud . Μακάρι όμως να ήταν έτσι απλά τα πράγματα.

"DNA της Ευχαρίστησης"

Η έρευνα ευελπιστεί ότι εντόπισε την τυπική γερμανική ακολουθία των βημάτων προς την ευχαρίστηση, κάτι που οι μελετητές ονόμασαν DNA της ευχαρίστησης.

Ο Γερμανός πρέπει να χαλαρώσει και να καθαρίσει το μυαλό του, προκειμένου τελικά η όποια ευχαρίστηση να τον "εκπλήξει" για να μπορέσει να την βιώσει πλήρως.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ούτε ένας στους πέντε Γερμανούς δεν διαθέτει  στοιχεία αυτού του DNA. Η έρευνα έδειξε ότι 91% δέχονται ότι αυτό που αξίζει στη ζωή είναι οι απολαύσεις της, αλλά μόλις 15% μπορούν να θυμηθούν κάποιες στιγμές που να άφησαν πίσω τους τις έγνοιες και να αισθάνθηκαν πραγματικά ευτυχείς.

Προκλητικοί και ζηλιάρηδες

Ορισμένοι Γερμανοί καταφεύγουν στα άκρα, προκειμένου να εισπράξουν κάποια ικανοποίηση, όπως ένας μοτοσικλετιστής που παραδέχθηκε ότι απολαμβάνει να στέκεται δίπλα σε ένα κάμπριο και να το πήζει στα καυσαέρια, πριν φύγει με το "πράσινο".

Η στάση τους έναντι της Ελλάδας, είναι επίσης χαρακτηριστικά τευτονική, λέει η Imdahl , ζηλεύουν την ευτυχία των άλλων.

"Όταν εξοργιζόμαστε με τις υψηλές συντάξεις και τις μεγάλες διακοπές, προφανώς η ζήλια παίζει ρόλο", παρά το ότι δεν θα μπορούσαν να υιοθετήσουν τον Μεσογιακό τρόπο ζωής.

SHARE:

24Media Network