Spiegel: To τέταρτο Ράιχ και η Μέρκελ με τους Ναζί στην Ακρόπολη

default image

Ο τίτλος του κεντρικού θέματος του γερμανικού περιοδικού είναι: "Πώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν τους Γερμανούς: Η γερμανική υπερδύναμη" και παραπέμπει στην Αθήνα της Κατοχής

Το γερμανικό Der Spiegel κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο με ένα εξώφυλλο που έχει προκαλέσει πολλά σχόλια και αντιδράσεις.

Το περιοδικό επέλεξε να “φιλοξενήσει” στο εξώφυλλο του μια φωτογραφία από το παρελθόν των ναζί αξιωματικών στον Παρθενώνα παρέα με την Άνγκελα Μέρκελ που έχει προστεθεί ανάμεσα τους εμβόλιμα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Η Μέρκελ δεν εξισώνεται φυσικά με τους Ναζί, ωστόσο ο τίτλος εξηγεί το πώς βλέπουμε τους Γερμανούς.

Για την ακρίβεια, ο τίτλος του κεντρικού θέματος είναι: “Πώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν τους Γερμανούς: Η γερμανική υπερδύναμη” και παραπέμπει στην Αθήνα της Κατοχής.

Το άρθρο φέρει σαν υπότιτλο “To τέταρτο Ράιχ” ενώ περιλαμβάνεται και ένα γκραφίτι από τοίχο της Αθήνας με τη Μέρκελ να φέρει χιτλερικό μουστάκι.

“Η Άνγκελα Μέρκελ με χιτλερικό μουστάκι στο δρόμο για την Αθήνα. Σε ορισμένες χώρες-μέλη ανθούν οι συγκρίσεις με τους Ναζί.

Οι Γερμανοί επέστρεψαν ως δύναμη, αλλά είναι μια περισσότερο αδύναμη δύναμη, παρά ένας ισχυρός ηγεμόνας στην ευρωπαϊκή ήπειρο”, αναφέρει η εισαγωγή του άρθρου

“Αλλά το πρόβλημα είναι η επιστροφή της γερμανικής υπεροχής; Ή το γεγονός ότι η Γερμανία είναι μικρή, για να είναι το έθνος ηγέτης, που χρειάζεται η Γηραιά Ήπειρος;” διερωτάται το περιοδικό.

Μέρκελ-Tσίπρας με στόχο μια συζήτηση σε βάθος

“Στόχος της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού τη Δευτέρα στο Βερολίνο είναι μια σε βάθος συζήτηση για το συνολικό ζήτημα του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα για τα μεταρρυθμιστικά σχέδια που σκέφτεται να προτείνει η ελληνική πλευρά”, γράφει άλλωστε σήμερα η Deutsche Welle.

“Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν αναμένει ωστόσο ένα ολοκληρωμένο, συγκεκριμένο σχέδιο.

Κατά αυτό τον τρόπο περιέγραψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βρτς στο μπρίφινγκ της Παρασκευής το χαρακτήρα της επικείμενης συνάντησης Μέρκελ-Τσίπρα”, συνεχίζει το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας.

“Παράλληλα η κ. Βιρτς διευκρίνισε ότι η βάση για τις όποιες ενέργειες από γερμανικής πλευράς είναι η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Σε αυτήν προβλέπεται ότι τα χρήματα από την τελευταία δόση θα εκταμιευθούν μόνο εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Η σχετική αξιολόγηση θα γίνει από τους θεσμούς”, σημειώνεται.

Ασάφειες σχετικά με το θέμα των επανορθώσεων

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, την Κυριακή, δηλαδή μια μέρα πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού θα επισκεφτεί το Βερολίνο και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά από πρόσκληση του Γερμανού ομολόγου του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Χωρίς να μπει στις λεπτομέρειες της ατζέντας της συνάντησης, ο κ. Σέφερ είπε ότι οι δύο υπουργοί βρίσκονται ήδη σε στενή επικοινωνία. Στόχος των προσπαθειών είναι να μην αποκτούν διμερή διάσταση ζητήματα που αφορούν συνολικά την ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων ο Μ. Σέφερ απέφυγε επιμελώς να απαντήσει με σαφήνεια κατά πόσο οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν το θέμα, συγχρόνως όμως διέψευσε δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης του Spiegel που κάνει λόγο για γερμανική «ελαστικότητα».

Ανεξάρτητα όμως από τη νομική και πολιτική στάση στο θέμα των επανορθώσεων, το Βερολίνο γνωρίζει για την ηθική ευθύνη της σημερινής Γερμανίας. Για αυτό το λόγο θέλει με το “Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον” που ήδη λειτουργεί, όπως και με το υπό ίδρυση “Ελληνογερμανικό Γραφείο Νεολαίας” να συμβάλει στην κριτική πραγμάτευση της περιόδου της Kατοχής.

Με πληροφορίες από: Spiegel, Deutsche Welle

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα