Sputnik-V: Η Τουρκία σε συνομιλίες για την παραγωγή του

Sputnik-V: Η Τουρκία σε συνομιλίες για την παραγωγή του
Εμβόλιο Sputnik V 2021 Alexander Zemlianichenko Jr/AP

Στο παιχνίδι της παραγωγής εμβολίων κατά του κορονοϊού μπαίνει η Τουρκία, που ξεκίνησε τις συζητήσεις το ρωσικό Sputnik-V

H Τουρκία ξεκίνησε τις συνομιλίες για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα παραλάβει έως τα τέλη Μαΐου 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Η Τουρκία μέχρι στιγμής χρησιμοποιεί εμβόλια της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac Biotech Ltd και έχει πραγματοποιήσει 14,13 εκατομμύρια εμβολιασμούς πολιτών , εκ των οποίων 8,18 εκατομμύρια έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου από τις 14 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησαν οι μαζικοί εμβολιασμοί σε όλοι την χώρα.

Σε ανακοίνωση του μετά την συνάντηση που είχε με το αρμόδιο επιστημονικό συμβούλιο για τον κορονοϊό, o Κoτζά δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα παραλάβει στις αρχές Απριλίου 4,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξαν οι εταιρείες Pfizer και BioNTech.

Ρωσία: Σπάνια τα περιστατικά μόλυνσης μετά τον εμβολιασμό με Sputnik-V

Τα περιστατικά μόλυνσης από τον κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό με το Sputnik-V είναι σπάνια και εντοπίζονται εντός τριών εβδομάδων από την δεύτερη δόση, όταν δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη πλήρως η ανοσία, ανέφερε την Παρασκευή ο διευθυντής του επιστημονικού κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ.

«Κατά την διάρκεια της περιόδου που έπεται του εμβολιασμού, παρατηρούμε σπάνια περιστατικά μόλυνσης ατόμων που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου και μεμονωμένα περιστατικά μόλυνσης σε άτομα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και στους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί μετά τον εμβολιασμό η διάρκειας 21 ημερών περίοδος που απαιτείται για να αποκτηθεί η ανοσία», δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.

Ο Γκίντσμπουργκ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, δήλωσε επίσης ότι εμβολιασμένος και προστατευμένος από τον κορονοϊό θεωρείται κάποιος που έχει κάνει την δεύτερη δόση του εμβολίου και έχουν περάσει τρεις εβδομάδες. «Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι στα άτομα νεαρής ηλικίας η ανοσία κατά κανόνα διαμορφώνεται γρηγορότερα απ’ ό,τι στα άτομα μεγάλης ηλικίας και ιδιαίτερα σ’ εκείνους που είναι άνω των 60 ετών για τους οποίους απαιτείται περισσότερος χρόνος», δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.

Επέστησε επίσης την προσοχή σε όλους όσους έχουν εμβολιασθεί να συνεχίσουν να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας: να φορούν μάσκες, να πλένουν τα χέρια τους και να τηρούν τις αποστάσεις, ιδιαίτερα την περίοδο μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου και για τρεις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό να το κάνουν άτομα άνω των 60 ετών, καθώς όπως είπε ο κίνδυνος να μολυνθούν και να έχουν επιπλοκές είναι εξαιρετικά μεγάλος και αυτό το βλέπουμε στην πράξη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα