Σρι Λάνκα: Ο νέος πρόεδρος Βικρεμεσίνγκε κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Σρι Λάνκα: Ο νέος πρόεδρος Βικρεμεσίνγκε κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Περιπολίες του στρατού στη Σρι Λάνκα AP Photo/Rafiq Maqbool

Ο Βικρεμεσίνγκε ορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός από τον Ρατζαπάξα μέχρι να εκλέξει το Κοινοβούλιο τον νέο ηγέτη της χώρας. Συνεχίζεται η κρίση στη Σρι Λάνκα.

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, κήρυξε σήμερα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, η οποία συγκλονίζεται από την οικονομική κρίση και τις διαδηλώσεις που υποχρέωσαν τον πρώην πρόεδρο Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα να παραιτηθεί και να διαφύγει στο εξωτερικό.

Ο Βικρεμεσίνγκε, που είναι πρωθυπουργός της χώρας, ορίστηκε από τον Ρατζαπάξα υπηρεσιακός πρόεδρος μέχρι να εκλέξει το Κοινοβούλιο τον νέο ηγέτη της Σρι Λάνκα.

Υπενθυμίζεται ότι η παραίτηση του πρώην προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα έγινε δεκτή από το Κοινοβούλιο, αφού εκείνος διέφυγε στη Σιγκαπούρη για να γλιτώσει από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την επίσημη κατοικία του και το γραφείο του.

Οι κάτοικοι διαδήλωναν για μήνες στη Σρι Λάνκα, διαμαρτυρόμενοι για τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, με τις κινητοποιήσεις να κλιμακώνονται πριν από περίπου μία εβδομάδα, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια στο Κολόμπο, κατηγορώντας την οικογένεια Ρατζαπάξα και τους συμμάχους της για την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, τις ελλείψεις βασικών τροφίμων και τη διαφθορά.

Οι ουρές στα πρατήρια βενζίνης, όπου κάποιος μπορεί να περιμένει ακόμα και ημέρες για να προμηθευτεί καύσιμα, αποτελούν πλέον συνηθισμένο φαινόμενο στη χώρα των 22 εκατ. κατοίκων, ενώ τα συναλλαγματικά διαθέσιμα έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί και ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε τον περασμένο μήνα στο 54,6%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα