Σρι Λάνκα: Παραιτείται ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα εν μέσω των εξεγέρσεων

Σρι Λάνκα: Παραιτείται ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα εν μέσω των εξεγέρσεων
πλήθος διαδηλωτών στη Σρι Λάνκα AP

Βυθίζεται στο χάος η Σρι Λάνκα. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην οικία του πρωθυπουργού Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε. Στις 15 Ιουλίου παραιτείται ο πρόεδρος της χώρας, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα.

Ραγδαίες εξελίξεις φέρνει στη Σρι Λάνκα η γενικευμένη εξέγερση που ξέσπασε το Σάββατο (9/7) στην πρωτεύουσα Κολόμπο, με τις κάμερες να καταγράφουν πρωτοφανείς εικόνες. Από την οργή των διαδηλωτών δεν γλίτωσε η κατοικία του πρωθυπουργού Λάνκα Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, που παραδόθηκε στις φλόγες.

Το μένος των κατοίκων της πρωτεύουσας στρέφεται κυρίως κατά του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, ο οποίος φυγαδεύτηκε σήμερα από το Κολόμπο, λίγο πριν το πλήθος εισβάλει στην υπερπολυτελή κατοικία του. Όπως έγινε γνωστό, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην πρωθυπουργική οικία, με τις εικόνες από την εισβολή τους να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Κοινοβουλίου Μαχίντα Αμπιγουαρντάνα, ο πρόεδρος της χώρας Γκοταμπάγια Ρατζαπάσκα προκειμένου «να εξασφαλίσει μια ειρηνική μετάβαση» πρόκειται να παραιτηθεί στις 13 Ιουλίου», ενώ η εξήγηση για το γεγονός ότι ο Ρατζαπάσκα δεν παραιτείται αμέσως προβάλλεται το επιχείρημα ότι «ο πρόεδρος χρειάζεται μια μεταβατική περίοδο για να παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του».

Ο Ρατζαπάσκα φέρεται να έχε καταφύγει σε ασφαλή τοποθεσία και να είναι υπό την προστασία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Νωρίτερα χιλιάδες άνθρωποι είχαν συρρεύσει στη συνοικία του Κολόμπο όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια, φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου και διαλύοντας πολλά οδοφράγματα της αστυνομίας μέχρι να φτάσουν στην οικία του.

Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα αλλά δεν κατάφερε να εμποδίσει το οργισμένο πλήθος από το να περικυκλώσει το προεδρικό μέγαρο, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. Οι μέχρι στιγμής αναφορές κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες από τις συμπλοκές. 

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε δήλωσε πως προτίθεται επίσης να παραιτηθεί για να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης.

Η Σρι Λάνκα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Είναι αντιμέτωπη με τεράστια έλλειψη συναλλάγματος, που δεν της επιτρέπει να εισάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων προϊόντων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα