Στα μαλακά ο Πιστόριους: Ένοχος για φόνο εξ αμελείας. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μέχρι την επίσημη ανακοίνωση της ποινή του

Στα μαλακά ο Πιστόριους: Ένοχος για φόνο εξ αμελείας. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μέχρι την επίσημη ανακοίνωση της ποινή του

Την ετυμηγορία για την υπόθεση της δολοφονίας της φίλης του Όσκαρ Πιστόριους ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή το δικαστήριο της Πρετόρια. Γλίτωσε τα ισόβια

Το πρωί της Παρασκευής (12/9) ολοκληρώθηκε η ανάγνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου για την δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ από τον Όσκαρ Πιστόριους.

Η ετυμηγορία ανακοινώθηκε από την Τοκοζίλε Μασίπα. Για άλλη μια φορά ανέφερε πως δεν προέκυψε προμελέτη στη δολοφονία η οποία αποδίδεται σε αμέλεια.

Η απόφαση: Αθώος για φόνο εκ προμελέτης. Ένοχος για φόνο εξ αμελείας. Αθώος για οπλοκατοχή (κρίνεται νόμιμη).

Ελεύθερος με εγγύηση θα παραμείνει ο Όσκαρ Πιστόριους, μέχρι να ανακοινωθεί η ποινή του.

Ο πρωταθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών, ωστόσο είναι πιθανό να γλιτώσει τη φυλάκιση!

Η εισαγγελική αρχή δήλωσε “απογοητευμένη" από την ετυμηγορία και ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει αν θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Παράλληλα, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει την ετυμηγορία. "Ύστερα από τη σημερινή ετυμηγορία, συμπάσχουμε με όλους εκείνους οι οποίοι επλήγησαν από αυτή τη φοβερή τραγωδία, ειδικά την οικογένεια και τους φίλους της Ρίβα Στέενκαμπ που δυστυχώς έχασε τη ζωή της στο συμβάν. Σε όλη τη διάρκεια της δίκης, η IPC τόνιζε τη σημασία της διάκρισης ανάμεσα στη συμβολή του Όσκαρ στο Παραολυμπιακό Κίνημα και στην ιδιωτική του ζωή. Ως αθλητικός οργανισμός, δεν θα ήταν σωστό να σχολιάσουμε την κατάληξη μίας δικαστικής υπόθεσης που δεν συνδέεται με τον αθλητισμό", αναφέρει η IPC σε ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζουμε ότι ο 27χρονος αθλητής πυροβόλησε και σκότωσε τη σύντροφό του στις 14 Φεβρουαρίου 2013 μέσα στο σπίτι του. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι βρισκόταν σε άμυνα γιατί νόμιζε ότι ήταν διαρρήκτης.

Ο Πιστόριους δεν είχε κάποια έντονη αντίδραση όσο άκουγε την ετυμηγορία, ο ίδιος άλλωστε αρνείται ότι δολοφόνησε την Στίνκαμπ και υποστηρίζει ότι την πυροβόλησε κατά λάθος, καθώς την πέρασε για διαρρήκτη, όταν μπήκε πέρυσι στο διαμέρισμά του, πέρυσι, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου.

Προηγήθηκε την Πέμπτη η μαραθώνια ανάγνωση του σκεπτικού της απόφασης από την δικαστή, η οποία αφού αμφισβήτησε την εγκυρότητα μαρτύρων, έριξε στα μαλακά τον Πιστόριους, λέγοντας ότι δεν αποδείχθηκε προμελέτη.

Η κοινή γνώμη περίμενε στην πλειονότητά της άλλη απόφαση από εκείνη στην οποία κατέληξε το δικαστήριο στη νοτιοαφρικανική πρωτεύουσα.

Η δικαστής είπε ότι ο νοτιοαφρικανός ολυμπιονίκης και παραολυμπιονίκης δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα σκότωνε τη σύντροφό του Ρίβα Στέενκαμπ, η οποία βρισκόταν πίσω από την πόρτα του μπάνιου.

"Δεν αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για φόνο εκ προμελέτης. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να το αποδεικνύουν", είπε η δικαστής.

Επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος εσφαλμένα πίστεψε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο τη στιγμή που πυροβολούσε, σκοτώνοντας τη σύντροφό του.

"Προκύπτει λοιπόν ότι ο κατηγορούμενος θεωρούσε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο και δεν μπορεί κατά συνέπεια να θεωρηθεί ένοχος για δολοφονία", δήλωσε η Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία δέχεται την "αμέλεια" από την πλευρά του Πιστόριους για την πράξη του.

"Είμαι της γνώμης ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε υπερβολικά γρήγορα και έκανε υπερβολική χρήση βίας. Στις συνθήκες αυτές, είναι σαφές πως επέδειξε αμέλεια" δήλωσε η δικαστής Τοκιζίλε Μασίπα

Η απαλλαγή του Πιστόριους από την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης σημαίνει ότι η ποινή που θα του επιβληθεί θα είναι κάτω των 25 ετών.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, BBC)

SHARE:

24Media Network