Στενό μαρκάρισμα Μακρόν, Σολτς και φον ντερ Λάιεν στον Όρμπαν για την Ουκρανία

Διαβάζεται σε 2'
Belgium EU Summit
Εμανουέλ Μακρόν Βίκτορ Όρμπαν 2023 Geert Vanden Wijngaert/AP Photo

Συνάντηση με τον Βίκτορ Όρμπαν πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα έχουν Μακρόν, φον ντερ Λάιεν και Σολτς για τις ενταξιακές προοπτικές της Ουκρανίας στην ΕΕ και τη συνέχιση της χρηματοδότησής της.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρόκειται να συναντηθούν σήμερα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να έχουν μια δύσκολη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της συνέχισης της ευρωπαϊκής βοήθειας στην Ουκρανία, με την έγκριση ενός πακέτου ύψους 50 δισεκ. ευρώ, και οι ενταξιακές προοπτικές της εμπόλεμης χώρας.

Ο Ορμπάν εγείρει εμπόδια και στα δύο ζητήματα.

Είχε προηγηθεί το ηχηρό “όχι” του Ούγγρου πρωθυπουργού στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την εμπόλεμη Ουκρανία.

Ο Βίκτορ Όρμπαν σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες επανέλαβε την αντίθεσή του επί του θέματος, ενώ επισήμανε ότι δεν σχετίζεται κανένα ουγγρικό θέμα με αυτό της Ουκρανίας.

“Η διεύρυνση δεν είναι θεωρητικό ζήτημα”, ανέφερε ο Όρμπαν, αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις. Όσον αφορά στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, σημείωσε, βραχυπρόθεσμα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό, αλλά μακροπρόθεμα πρέπει να είναι έξω από αυτόν.

Τέλος, σε σχέση με την Γεωργία ο Ούγγρος Πρωθυπουργός ανέφερε: “Η Γεωργία είναι εντάξει. Όλοι σας αγαπούν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα