Στην Καλιφόρνια ο λογαριασμός ρεύματος θα εξαρτάται κι από το ετήσιο εισόδημα του κάθε καταναλωτή

Στην Καλιφόρνια ο λογαριασμός ρεύματος θα εξαρτάται κι από το ετήσιο εισόδημα του κάθε καταναλωτή
Ο λογαριασμός ρεύματος στην Καλιφόρνια θα εκτιμά και το ετήσιο εισόδημα κάθε καταναλωτή. iStock

Η Καλιφόρνια έγινε το πρώτο μέρος του πλανήτη που αποφάσισε να εξαρτάται ο λογαριασμός ρεύματος από το εισόδημα του κάθε καταναλωτή. Τι αναφέρει ο νόμος.

Στην Καλιφόρνια πέρασε νομοσχέδιο που αλλάζει τα δεδομένα της χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας: στο εξής οι καταναλωτές θα πληρώνουν και βάσει του εισοδήματος τους.

Σε προσπάθεια να περιοριστούν οι αυξήσεις στις τιμές και να μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν τα 14.000.000 σπίτια της πολιτείας, προτάθηκαν αλλαγές. Μια αφορά τις 3 εταιρίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και διάφορες επιλογές ως προς το μπορούν να κάνουν τη νέα τους δουλειά.

Ανάλογα με αυτήν που θα προτιμηθεί, οι πολίτες με ετήσιο εισόδημα ποσό μεγαλύτερο των 180.000 δολαρίων, μπορεί να πληρώνουν περί τα 500 δολάρια το χρόνο.

Οι πολίτες με τα χαμηλότερα εισοδήματα, θα γλιτώσουν περί τα 300 δολάρια λιγότερα το χρόνο.

Το πλάνο περιλαμβάνει σταθερές χρεώσεις , που θα πληρώνει όποιος συνδέεται με το δίκτυο (και θα λαμβάνουν υπ’ όψιν το εισόδημα κάθε καταναλωτή) και μεταβλητές χρεώσεις, που θα εξαρτώνται από την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί ο καθένας. 

Προφανώς και οι προτεινόμενες αλλαγές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι το σχέδιο θα βοηθήσει το κράτος να έχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μειώνοντας το κόστος για τους κατοίκους που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά.

Οι επικριτές λένε ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη των εξελίξεων της ενεργειακής απόδοσης και ότι τα νέα μέτρα είναι άδικο για εκείνους που εξοικονομούν ενέργεια.

Όπως τονίζει η Washington Post η συζήτηση που ξεκινά στην Καλιφόρνια αγγίζει το ερώτημα που θα αντιμετωπίσουν όλες οι πολιτείες αργά ή γρήγορα: ποιος πρέπει να πληρώσει για τη ζημιά που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στο ηλεκτρικό δίκτυο;

Η συγκεκριμένη πολιτεία που παράγει το ¼ της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ζει έναν φαύλο ενεργειακό κύκλο την τελευταία δεκαετία. Το Γκόλντεν Στέιτ αγκάλιασε την αιολική και την ηλιακή ενέργεια πολύ νωρίτερα από πολλές άλλες πολιτείες, με φωτοβολταϊκά να έχουν τοποθετηθεί σε περίπου 1.3 εκατομμύρια σπίτια.

Η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα είναι γεγονός, εν τούτοις αυτή είναι η πηγή της ενέργειας για περίπου 40.000.000 ανθρώπους, ενώ αυξάνεται η θερμοκρασία, η ατμόσφαιρα γίνεται ολοένα και πιο ξηρή και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιών που μπορούν να προκαλέσουν τα χαλασμένα από τα χρόνια λειτουργίας τους, καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος.

Η σχετική δουλειά που πρέπει να γίνει στο δίκτυο, έχει εκτοξεύσει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας: η μέση λιανική τιμή είναι 20 σεντ ανά κιλοβατώρα. Σχεδόν διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα