Στην Κούβα ”πάτησε” ο Ομπάμα

default image

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφθασε στην Αβάνα για μια ιστορική επίσκεψη. "Πώς πάει, Κούβα;" έγραψε στο twitter καθώς το προεδρικό αεροσκάφος προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο Jose Marti (Vid)

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε στην Κούβα για μια ιστορικής σημασίας επίσκεψη, με την οποία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Αβάνας έπειτα από δεκαετίες έντασης μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου.

«Πώς πάει, Κούβα;» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης twitter καθώς το προεδρικό αεροσκάφος προσγειωνόταν στο διεθνές αεροδρόμιο Jose Marti της Αβάνας.

Ο Ομπάμα είναι ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός ηγέτης που επισκέπτεται το νησί μετά την επίσκεψη του Κάλβιν Κούλιτζ το 1928.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες τους Μάλια και Σάσα, ο Ομπάμα επιδιώκει με την επίσκεψή του αυτή έναν διπλό στόχο: να έρθει σε επαφή με τον κουβανικό λαό και να σταθεροποιήσει τη θεαματική προσέγγιση που άρχισε στα τέλη του 2014 με την Κούβα του Ραούλ Κάστρο.

Η μεγάλη στιγμή της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου θα είναι η ομιλία που θα εκφωνήσει την Τρίτη σ’ ένα θέατρο της Αβάνας, μπροστά στις κάμερες της κουβανικής τηλεόρασης.

 

Την Τρίτη ο Ομπάμα θα συναντήσει επίσης διαφωνούντες και έχει προειδοποιήσει ότι θα μιλήσει “άμεσα” για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον Ραούλ Κάστρο, ο οποίος πριν από σχεδόν 10 χρόνια διαδέχθηκε τον αδελφό του, τον Φιντέλ.

Στους δρόμους της πρωτεύουσας κυματίζουν τις τελευταίες ημέρες αμερικανικές σημαίες.

Ένα εστιατόριο της παλιάς πόλης τόλμησε μάλιστα να τυπώσει μια μεγάλη πινακίδα με τον Ραούλ Κάστρο και τον Μπαράκ Ομπάμα δίπλα-δίπλα. “Όσο θυμάμαι, ποτέ μέχρι τώρα δεν είχα δει πορτρέτο αμερικανού προέδρου” σε δημόσιο χώρο, λέει ο ιδιοκτήτης του, ο Μιγκέλ Άνχελ Μοράλες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα