Στήριξη ΕΕ στο Λονδίνο για την υπόθεση Σκριπάλ – Ξεκινά έρευνα για χημικά από τον OPCW

Στήριξη ΕΕ στο Λονδίνο για την υπόθεση Σκριπάλ – Ξεκινά έρευνα για χημικά από τον OPCW
Ο Σεργκέι Σκριπάλ με την κόρη του Γιούλια

Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να απαντήσει επειγόντως στα ερωτήματα που τέθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη διεθνή κοινότητα και να αποκαλύψει άμεσα, πλήρως και ολοκληρωμένα το πρόγραμμά της για τον Novichok στον ΟΑΧΟ

«Απόλυτη αλληλεγγύη» προς το Λονδίνο σχετικά με την επίθεση εναντίον του ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Βρετανίας, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και κάλεσαν τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις. Στο μεταξύ, επιθεωρητές του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (OPCW) έφτασαν σήμερα στη Βρετανία για να ερευνήσουν την επίθεση στις 4 Μαρτίου με νευροπαραλυτική ουσία.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την υπουργική σύνοδο έχει ως εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει κατηγορηματικά την επίθεση εις βάρος του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Σάλσμπερι του Ηνωμένου Βασιλείου στις 4 Μαρτίου 2018, εξαιτίας της οποίας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και ένας αστυνομικός. Οι ζωές πολλών πολιτών απειλήθηκαν από αυτή την παράτολμη και παράνομη ενέργεια. Η ΕΕ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της την εκτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης ότι είναι πολύ πιθανόν να ευθύνεται (για την επίθεση) η Ρωσική Ομοσπονδία».

«Η ΕΕ είναι σοκαρισμένη από την επιθετική χρήση του όποιου νευροτοξικού παράγοντα στρατιωτικής προέλευσης, ενός τύπου που έχει παρασκευαστεί στη Ρωσία, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια. Η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι απολύτως απαράδεκτη και συνιστά απειλή για την ασφάλεια όλων μας. Κάθε τέτοια χρήση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης Απαγόρευσης Χημικών Όπλων και του διεθνούς δικαίου και αψηφά τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Η ΕΕ χαιρετίζει τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεργαστεί στενά με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) στην έρευνα για την επίθεση. Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να απαντήσει επειγόντως στα ερωτήματα που τέθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη διεθνή κοινότητα και να αποκαλύψει άμεσα, πλήρως και ολοκληρωμένα το πρόγραμμά της για τον Novichok στον ΟΑΧΟ».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την απόλυτη αλληλεγγύη της προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τη στήριξή της, περιλαμβανομένων και των προσπαθειών του Ηνωμένου Βασιλείου να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι» σημειώνει ακόμη και καταλήγει: «Η ΕΕ θα παραμείνει στενά επικεντρωμένη στο ζήτημα αυτό και τις επιπτώσεις του».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα