Στο δρόμο που χάραξε ο Τραμπ, βαδίζει ο Ερντογάν για το κλίμα

Στο δρόμο που χάραξε ο Τραμπ, βαδίζει ο Ερντογάν για το κλίμα
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan, gestures as he delivers a speech at a dinner to break the Ramadan fast in Ankara, Turkey, Thursday, June 15, 2017. Erdogan has slammed the U.S. decision to arrest a dozen of his security guards and two others accused of taking part in a violent attack on protesters during his official visit to Washington, D.C., last month.(Presidency Press Service via AP, Pool) AP

Να μην επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, απειλεί ο Τούρκος πρόεδρος. Προειδοποιήσεις προς τους Σύρους Κούρδους ότι η Άγκυρα θα απαντήσει σε κάθε απειλή στα σύνορά της. "Φωνές" της Διεθνούς Αμνηστίας για τις τουρκικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε το Σάββατο η Άγκυρα να μην επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα αν δεν αποσπάσει ευνοϊκότερους όρους, διαρρηγνύοντας με αυτό τον τρόπο το κοινό μέτωπο των κρατών μελών της G20 ενάντια στις ΗΠΑ.

«Έπειτα από την απόφαση των ΗΠΑ (σ.σ. για την αποχώρησή τους από την Συμφωνία του Παρισιού), προσανατολιζόμαστε προς την μη έγκριση της Συμφωνίας από το κοινοβούλιο μας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στο Αμβούργο.

Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της G20, οι ΗΠΑ εμφανίζονται ως η μόνη χώρα απέναντι στα υπόλοιπα 19 κράτη της Ομάδας των Είκοσι που δεσμεύτηκαν για την ταχεία εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, χαρακτηρίζοντας την «μη αναστρέψιμη».

Ο Ερντογάν δικαιολόγησε την στάση του από το γεγονός ότι φέρεται να είχε λάβει συγκεκριμένες υποσχέσεις κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή το 2015, οι οποίες δεν τηρήθηκαν.

«Καθώς έχουμε περιληφθεί ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες, και όχι ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες, μας υποσχέθηκαν μια αντιστάθμιση των οικονομικών συνεπειών. Εμείς είπαμε ότι αν αυτό συμβεί, θα την εγκρίνουμε στο κοινοβούλιο, στην αντίθετη περίπτωση, όχι», εξήγησε ο Ερντογάν.

“Τρίζει τα δόντια” στους Σύρους Κούρδους, ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ την δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στην Συρία κοντά στα σύνορά της, προειδοποιώντας ότι αν η Άγκυρα απειληθεί δεν θα διστάσει να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα.

«Δεν θα παραμείνουμε ποτέ σιωπηλοί και απαθείς απέναντι στην στήριξη και τον εξοπλισμό τρομοκρατικών οργανώσεων και στον σχηματισμό τρομοκρατικών νησίδων δίπλα στα σύνορά μας», τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο τέλος των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Αμβούργο.

«Δεν θα διστάσουμε να ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα ενάντια σε σχηματισμούς που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι το θέμα της πόλης Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία εγείρει μια «απειλή» για την Τουρκία.

«Για όσο διάστημα αυτή η απειλή συνεχίζει, θα ενεργοποιούμε τους κανόνες εμπλοκής και θα συνεχίζουμε να δίνουμε την πρέπουσα απάντηση σε εκείνους στην Αφρίν», τόνισε.

Σύμφωνα με Σύρους αντάρτες, η Τουρκία έχει αναπτύξει ενισχύσεις στη συριακή πόλη Αζάζ, την τελευταία πόλη πριν από τα σύνορα, και κουρδικές ένοπλες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), που πολεμά εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στη νοτιοανατολική Τουρκία, το οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον να εξοπλίσει την YPG για την επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκας από το Ισλαμικό Κράτος έχει εξοργίσει την Άγκυρα.

Διεθνής Αμνηστία: Αναλάβετε δράση για τις τουρκικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι σε «υπερεθνικιστές», δημοκρατικά εκλεγμένους αρχηγούς κρατών, όπως της Τουρκίας, οι αρχές της οποίας έχουν συλλάβει και κρατούν την τοπική διευθύντρια και τον τοπικό πρόεδρο της διεθνούς οργάνωσης.

Ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, βρέθηκε στο Αμβούργο για να ασκήσει πιέσεις στους ηγέτες των χωρών της G20 να βοηθήσουν στην απελευθέρωση των στελεχών της οργάνωσης, που συγκαταλέγονται στους χιλιάδες ανθρώπους που τελούν υπό κράτηση στην Τουρκία, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Την Τετάρτη η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας Ιντίλ Εσέρ συνελήφθη μαζί με επτά άλλους ακτιβιστές, ανάμεσά τους έναν Γερμανό και ένα Σουηδό υπήκοο, που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης σε ένα ξενοδοχείο στην Πρίγκηπο. Ένα μήνα πριν, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον πρόεδρο της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Τανέρ Κιλίτς για φερόμενες σχέσεις με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως τον ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή τους.

«Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο Σέτι.

«Είναι αδύνατο για την G20 από την μία πλευρά να δηλώνει ότι στηρίζει τις αξίες της δημοκρατίας και την ελευθερία του λόγου και από την άλλη να αγνοεί καταφανείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της Αμνηστίας τόνισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκαταλέγεται σε ένα νέο είδος «υπερεθνικιστών», δημοκρατικά εκλεγμένων απολυταρχικών ηγετών, που χρησιμοποιούν στην χώρα τους κατασταλτικά μέτρα για να ενισχύσουν την δημοτικότητά τους.

«Είχαμε δικτατορίες στο παρελθόν, αλλά στην περίπτωση της Τουρκίας, του (πρωθυπουργού Βίκτορ) Ορμπάν στην Ουγγαρία ή του (προέδρου Ροντρίγκο) Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες, αυτοί είναι νόμιμα εκλεγμένοι ηγέτες, οπότε βρισκόμαστε σε μια διαφορετική θέση τώρα», σημείωσε ο γενικός γραμματέας της Αμνηστίας.

«Η κατάσταση με τις ροές των Σύρων προσφύγων έχει κάνει τους ηγέτες της ΕΕ να συμβιβαστούν», τόνισε ο Σέτι. «Αποφεύγει τις συνέπειες», είπε, αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ερντογάν στο Αμβούργο, όπου βρέθηκε για την Σύνοδο Κορυφής της G20, κατηγόρησε τη Διεθνή Αμνηστία ότι προετοιμάζει μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα, επικαλούμενος πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ένας δημοσιογράφος υπενθύμισε στον Ερντογάν ότι η Διεθνής Αμνηστία τον είχε υπερασπιστεί, ζητώντας την απελευθέρωσή του, όταν είχε συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές το 1998 και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης επειδή ανάγνωσε δημόσια θρησκευτικό ποίημα.

«Με φυλάκισαν γιατί διάβασα ένα ποίημα. Γιατί αυτοί (οι ακτιβιστές) τέθηκαν υπό κράτηση, δεν συνελήφθησαν, αλλά κρατούνται προς το παρόν; Σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών συγκεντρώθηκαν σε ένα ξενοδοχείο στην Πρίγκηπο για να συζητήσουν κάποιον τρόπο να συνεχίσουν το αποπειραθέν πραξικόπημα και για αυτό το λόγο οι αστυνομικές αρχές τους κρατούν. Τώρα η υπόθεσή τους θα εξεταστεί στο δικαστήριο. Δεν ξέρω τι θα αποκαλυφθεί έπειτα από την έρευνα» τόνισε ο Ερντογάν.

(Φωτό: Presidency Press Service via AP, Pool)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα