Στο “κόκκινο” η Μέση Ανατολή: Διπλωματικός πόλεμος Ρωσίας – ΗΠΑ μέσω “συμμάχων”

Στο “κόκκινο” η Μέση Ανατολή: Διπλωματικός πόλεμος Ρωσίας – ΗΠΑ μέσω “συμμάχων”
Φωτό αρχείου AP

Για πρώτη φορά το Ισραήλ τοποθετήθηκε επίσημα για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το βράδυ της Δευτέρας αλλά προτίμησε να εκφράσει μόνο τη λύπη του. Θα υπάρξει επικοινωνία Πούτιν - Νετανιάχου όπως γνωστοποίησε ισραηλινός αξιωματούχος.

Το Ισραήλ εξέφρασε την Τρίτη τη «λύπη» του για το θάνατο των 15 μελών του πληρώματος ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροπλάνου που καταρρίφθηκε κατά λάθος από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα η οποία στόχευε ισραηλινά αεροσκάφη, όμως επέρριψε την ευθύνη για το επεισόδιο στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και στους συμμάχους του.

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συνομιλήσει αργότερα την Τρίτη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ισραηλινός διπλωματικός αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, πρόσθεσε πως η συνομιλία θα πραγματοποιηθεί «σύντομα», αλλά δεν έκανε γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα η ίδια πηγή είχε δηλώσει πως το Ισραήλ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με Ρώσους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους «σε όλα τα επίπεδα».

Στο μεταξύ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αρνήθηκαν επίσης με ανακοίνωσή τους πως η αεροπορία τους, η οποία διεξήγε επιδρομή στη Συρία όταν καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροπλάνο, εκμεταλλεύθηκε αυτό το τελευταίο ως κάλυψη για να διαφύγει από τα συριακά πυρά, όπως είπαν Ρώσοι αξιωματούχοι.

Στην ανακοίνωση αυτή, που αποτελεί την πρώτη δημόσια ισραηλινή αντίδραση στα χθεσινοβραδινά γεγονότα, ο στρατός υποστηρίζει πως τα αεροσκάφη του είχαν επιτεθεί σε μια εγκατάσταση του συριακού στρατού απ’ όπου συστήματα, που χρησιμεύουν στην κατασκευή όπλων ακριβείας, παραδίδονταν για λογαριασμό του Ιράν στο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ, δύο από τους μεγάλους εχθρούς του Ισραήλ, είναι επίσης, μαζί με τη Ρωσία, οι κύριοι υποστηρικτές του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. «Το Ισραήλ εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο των μελών του πληρώματος του ρωσικού αεροπλάνου που καταρρίφθηκε τη νύκτα από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα», ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. «Το Ισραήλ θεωρεί το καθεστώς του Άσαντ, ο στρατός του οποίου κατέρριψε το ρωσικό αεροπλάνο, πλήρως υπεύθυνο γι’ αυτά τα επεισόδια», πρόσθεσε.

Το χρονικό

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ότι το κατασκοπευτικό αεροσκάφος Ιllyushin (Il-20) με 14μελές πλήρωμα χάθηκε πάνω από τη Μεσόγειο, όχι μακριά από την αεροπορική βάση Χμάιμιμ της Συρίας.

Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ την ώρα που μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον στόχων στην επαρχία Λατάκια της Συρίας, σημείωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS:

«Τη 17η Σεπτεμβρίου, περί τις 23.00 ώρα Μόσχας, η επικοινωνία με το πλήρωμα ενός ρωσικού αεροσκάφους Il-20 χάθηκε πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς το αεροσκάφος επέστρεφε στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ, σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από τις ακτές της Συρίας». Τα ισραηλινά αεροσκάφη πετούσαν σε μικρό υψόμετρο και «δημιούργησαν μια επικίνδυνη κατάσταση για άλλα αεροσκάφη και σκάφη που κινούνταν στην περιοχή» επισημαίνει σε δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (σ.σ.: αναφερόμενο στη φρεγάτα του Γαλλικού Ναυτικού “Auvergne” καθώς και στο Il-20 που βρίσκονταν στην περιοχή την ώρα της ισραηλινής επιχείρησης). «

Οι Ισραηλινοί πιλότοι χρησιμοποίησαν το ρωσικό αεροπλάνο ως κάλυψη και το έθεσαν ως στόχο των δυνάμεων αεροπορικής άμυνας της Συρίας. Κατά συνέπεια, το Il-20, το οποίο έχει διατομή ραντάρ πολύ μεγαλύτερο από το F-16, καταρρίφθηκε από ένα βλήμα του συστήματος S-200» συνεχίζει η δήλωση του υπουργείου.

Ο ρωσικός στρατός κατηγορεί το Ισραήλ ότι τον ενημέρωσε για την επίθεση αυτή «λιγότερο από ένα λεπτό» προτού ξεκινήσει, χρονικό διάστημα που δεν επέτρεψε στο ρωσικό αεροσκάφος να κατευθυνθεί σε ασφαλή ζώνη. Οι ΗΠΑ “βλέπουν” Δαμασκό Το ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος που σύμφωνα με ρωσικά κρατικά ΜΜΕ «εξαφανίστηκε» τη Δευτέρα πάνω από τη Μεσόγειο καταρρίφθηκε κατά λάθος από πυρά συστοιχίας της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος όταν ενημερώθηκε για το συμβάν, σε μια προσπάθεια των ΗΠΑ να στοχοποιηθεί η Δαμασκός.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο της Ουάσινγκτον και θεματοφύλακα των συμφερόντων της στην περιοχή και τον περασμένο Ιούλιο εγκατέστησε αεροάμυνα στα σύνορα με τη Συρία. Ειδικότερα, ο αξιωματούχος, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, εξήγησε πως η υπόθεση που κάνει η αμερικανική κυβέρνηση είναι πως η συριακή αντιαεροπορική άμυνα έριξε αθέλητα το ρωσικό αεροσκάφος στην προσπάθειά της να αναχαιτίσει πυραύλους που είχαν εκτοξεύσει ισραηλινά αεροσκάφη.

Οι επιδρομές στη Λατάκια

Το βράδυ της Δευτέρας οι συριακές αντιαεροπορικές δυνάμεις αναχαίτισαν «εχθρικούς» πυραύλους που είχαν στόχο την παράκτια πόλη Λατάκια, προπύργιο του συριακού καθεστώτος, ανέφερε στρατιωτική πηγή που επικαλέστηκε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Ένας εκ των πυραύλων έπληξε το ρωσικό αεροσκάφος και οδήγησε στη συντριβή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα