Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης η Λαγκάρντ

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης η Λαγκάρντ

Μετά τον Ντομινίκ Στρος Καν και η Κριστίν Λαγκάρντ έχει μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη. Έρευνα για κατάχρηση εξουσίας. Ο ρόλος του Μπερνάρ Ταπί

Αντιμέτωπη με επίσημη έρευνα για κατάχρηση εξουσίας όσο βρισκόταν στη θέση της υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας βρίσκεται η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λανγκάρντ.

Το κατά πόσον θα διαταχθεί τελικά η έρευνα και ενδεχομένως συνακόλουθη δικαστική δίωξη διότι ενέκρινε την αμφιλεγόμενη καταβολή αποζημίωσης στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, προσωπικό φίλο του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, το 2008, θα αποφασιστεί από τη  γαλλική δικαιοσύνη.

Εάν οι δικαστές ταχθούν υπέρ του αιτήματος του εισαγγελέα, η υπόθεση ενδέχεται να ρίξει μια βαριά σκιά στην προσπάθεια της Λαγκάρντ να διευθύνει το ΔΝΤ, ένα μήνα αφότου ανέλαβε την ηγεσία του, εν μέσω της συνεχιζόμενης διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τη Λαγκάρντ ότι καταχράστηκε την εξουσία της εγκρίνοντας την καταβολή αποζημίωσης ύψους 285 εκατ. ευρώ στον Μπερνάρ Ταπί το 2008. Ο επιχειρηματίας κατηγορούσε την τράπεζα Le Credit Lyonnais ότι τον εξαπάτησε στην διαδικασία της πώλησης του μεριδίου των μετοχών της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas που κατείχε.

Διαψεύδει η Λαγκάρντ

Ο Ταπί – πρώην κεντροαριστερός υπουργός ο οποίος άλλαξε πλευρά και τάχθηκε υπέρ του Σαρκοζί στην προεκλογική εκστρατεία του 2007 – είχε χάσει την υπόθεση το 2006 στο ανώτατο δικαστήριο και βρισκόταν στη διαδικασία της έφεσης όταν ο σημερινός πρόεδρος ανέλαβε την εξουσία.

Η Λαγκάρντ, η οποία διαψεύδει ότι ενέχεται σε οποιαδήποτε αδικοπραγία, αψήφησε τις ενστάσεις από υφισταμένους της στο υπουργείο και πίεσε η υπόθεση να αναπεμφθεί σε επιτροπή επιδιαιτησίας, με το επιχείρημα ότι αυτό χρειαζόταν για να επιλυθεί σε εύλογο χρόνο.

Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η Λαγκάρντ είχε κάποιο προσωπικό όφελος από την τελική ρύθμιση. Ομως δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι είναι πιθανό να αρχίσει έρευνα αφού δύο πρώην στελέχη του υπουργείου Οικονομίας παραπέμφθηκαν σε πειθαρχικά συμβούλια και αντιμετωπίζουν αστυνομική έρευνα.

Το πολυδαίδαλο σύστημα Δικαιοσύνης της Γαλλίας σημαίνει ότι η έρευνα ενδέχεται να διαρκέσει χρόνια, συνεχίζοντας να ρίχνει τη σκιά της στη Λαγκάρντ ενώ εκείνη προσπαθεί να καθοδηγήσει το ΔΝΤ και να κατευνάσει τους επικριτές της ανάδειξής της στη θέση, ειδικά αναδυόμενες οικονομίες που καλούσαν να τερματιστεί η επί έξι δεκαετίες καθοδήγηση του Ταμείου από κάποιον Ευρωπαίο.

Η Λαγκάρντ αναρριχήθηκε στο θώκο μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος-Καν, του προκατόχου και συμπατριώτη της, λόγω του σκανδάλου με την καμαριέρα η οποία τον κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Υπόθεση Λαγκάρντ

SHARE: